- La comissió legislativa de Sanitat ha tancat la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica compartida, pedra angular de la reforma sanitària. La llei es podria votar el 5 d´octubre o el dia 20 a molt estirar, segons han indicat fonts parlamentàries. El text estableix que sigui el metge referent qui introdueixi a l´historial del pacient els actes mèdics fets a l´estranger. - La sisena edició del Festival Ull-Nu comptarà amb una nova categoria, la del llargmetratge. Serà el primer cop que el festival tindrà l´oportunitat de tenir aquest format, que premiarà la millor òpera prima per a menors de 35 anys amb un premi de 1.500 euros. La recepció de propostes s´ acaba el 17 de desembre. - El 12 d´octubre s´estrena a Sant Julià de Lòria una coproducció de l´ENA i l´Animal. Una obra escrita i feta al país que compta amb actors andorrans d´excepció com Oriol Guillem o Pere Tomàs i catalans com Sílvia Forns i Josep Sobrevals. Un aniversari és l´excusa per veure com els membres d´una família viuen de manera diferent el viscut i el pas del temps. - El Centre de recuperació de fauna salvatge ha alliberat dues cries de cabirol. Els animals han passat prop de tres mesos al centre, on han estat alimentats després que els recuperés un ramader. Un cop superat el període d´alletament, ja estan preparats per tornar al medi natural i han estat alliberats. - La tendència positiva en el turisme d´aquest estiu s´ha confirmat a l´agost quan s´ha superat el milió de visitants. El que més ha augmentat són els turistes, és a dir, els que pernocten, que han crescut un 10%. La majoria prové dels dos estats veïns, tot i que també han augmentat els d´altres nacionalitats.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

5 plats per refrescar l'estiu

  Blog RTVA » Gastronomia   03 d'agost, 2017 5 plats per refrescar l'estiu

Al blog d'RTVA sempre fomentem la gastronomia, però amb aquest article aprofitem l'estiu més calorós que es recorda per recomanar, especialment, cinc plats que acaparen les xarxes socials i que vénen de gust per aquestes dates.

Gaspatxo

No importa que siguis andalús, bretó, algarvès o de l'Aldosa, el gaspatxo triomfa a l'estiu. Aquesta sopa freda s'elabora amb ingredients crus i prové del sud d'Espanya i Portugal. Es creu que el nom ve de la manera d'anomenar en grec el caixonet de les almoines, on es barrejaven diferents tipus de rosegons (d'aquí la frase “una almoina de pa”). Per això, n'hi ha de calents i de freds, però tots porten rosegons, com el que ja aprenen a fer “guiris” de tot el món. Només s'han de barrejar els ingredients a la batedora i triturar...

Ingredients: pa, verdures (pebrot, tomàquet, ceba, cogombre, segons la versió), oli d'oliva, all, sal i aigua. No confondre amb l'”ajoblanco” o el “salmorejo”.

 

Polos

Els gelats de gel, o “polos”, són un clàssic de l'estiu. Estan fets bàsicament d'aigua, però en esta sòlid, així és que refresquen d'allò més bé! A les xarxes circulen infinitat de receptes amb fruites naturals fresques, però que siguin madures. Molt fàcil de fer: tritura la fruita amb suc de llimona i iogurt natural. Posa-ho en un motlle, clava-li un palet i al congelador. Si el vols transparent, com el de l'exemple, pots fer un almívar molt suau i líquid amb la fruita a dins.

Ingredients: fruita, suc de llimona, iogurt (opcional), sucre (opcional).

 

KIWI ? LIME POPSICLES So refreshing ????

A post shared by Sisters | Sydney (@ourholistickitchen) on

 

Carpaccio

Un altre plat fred per intentar suportar la calor. La cosa es complica, a no ser que demanem el tall a un professional. El carpaccio és una tècnica per fer llesques d'aliments crus (normalment carns i peixos, però també fruites, per exemple). Com més primes millor. El responsable és en Vittore Carpaccio de Venècia i la clau està en l'amaniment… N'hem seleccionat un de tonyina.

Ingredients: ventresca de tonyina, escopinyes, sal, oli d'oliva verge extra, fonoll, i altres opcions per fer més complet el plat (pa torrat, ou, espàrrecs,…).

 

Suc complet de fruita

La fruita, sempre és millor completa i amb pela. Però hi ha batuts o sucs que inclouen tota la fibra, com aquest que et proposem de síndria. La gràcia, per això el públic s'està apuntant la idea per fer-ho a les festes i bauxes estiuenques, és que aquí la síndria fa de continent i contingut. El vídeo s'explica per si sol.

Ingredients: una síndria, mig got d'aigua, llima, menta i una aixeta (molt important).

 

Bol Poke

Després dels bols d'”açaí” (si no saps de què va, t'ha passat per alt) arriba la nova febre gastronòmica dels “poke bowl”. És una amanida provinent de Hawaii que, com totes les febres gastronòmiques dels joves del segle XXI, s'ha enlairat a través d'Instagram. Inclou principalment peix cru (tonyina, salmó, pop) sempre marinat, arròs o cereals, vegetals, brots, fruita, alga wakame i molts més. N'hem seleccionat un d'un restaurant de Barcelona, on ja va arribar la moda a la tardor. Tot i això, creiem que és un plat molt estiuenc.

Ingredients: salmó, alvocat, carrota, pèsols, rave, col llombarda.

 

Un article de Jordi Domingo, gestor de continguts web i xarxes socials a RTVA