- La junta de presidents decidirà aquest dimarts si corrobora la proposta per reformar el grup mixt. A grans trets, la reforma atorgaria a Josep Pintat la presidència del grup, substituint Pere López, el qual ocuparia el càrrec de president suplent. - La segona fase de les obres d´embelliment de l´avinguda Tarragona, que s´han iniciat aquest dilluns, quedaran enllestides al mes d´abril, segons ha avançat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Entre altres millores, es crearà un carril bici i es mantindran els dos carrils de circulació en ambdós sentits. - Més de vint persones amb discapacitat encara tenen un contracte de baix rendiment. El Govern recorda que són contractacions il·legals i treballa perquè més empreses se sumin a les 10 que ja hi ha a la xarxa d´empreses inclusives. Aquest dilluns s´han incorporat tres més. - Els treballs de l´ampliació de l´escola andorrana de Santa Coloma comencen aquest estiu i s´allargaran per espai de 18 mesos. Es construiran 18 aules noves i s´aconseguirà reagrupar tots els estudiants del mateix sistema educatiu en un únic edifici. - Ha començat el judici pel cas BPA. L´arribada dels 25 acusats i els seus advocats ha causat una gran expectació. Fins a l´entrada de la sala, a Prada Casadet, s´ha apropat l´accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, que ha saludat Joan Pau Miquel, el principal acusat en aquesta causa i a la resta dels seus excompanys. La vista ha començat amb la presentació de les qüestions prèvies.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Com sobreviure a les Festes

  Blog RTVA » Psicologia   26 de desembre, 2017 Com sobreviure a les Festes

Les Festes solen ser sempre moments per retrobaments, llargs dinars i moltes converses al voltant d’una taula. Hi ha qui està predisposat i il·lusionat, però per a molts suposa una obligació que acaba derivant en tensió i crispació, o simplement no en tenen ganes. Com evitar-ho?

Si necessites una resposta, les psicòlogues de PsicoB ens han donat alguns consells per sobreviure a les Festes.

D’entrada ens recomanen no fer res que no vulguem fer. Sembla que les tradicions siguin una obligació, doncs hi ha alternatives: dinar o sopar amb qui realment et ve de gust com poder ser els amics, la parella o persones a les quals fa temps que no veus aprofitant els dies festius; anar de viatge; gaudir de la soledat volguda, etc. Cadascú ha de buscar la seva motivació perquè no cal que ens conformem amb allò que no ens fa feliços o que considerem una obligació, ens explica la Sònia Bigordà.

Si decidim que ho hem de fer, llavors ens aconsellen ser conseqüents i no posar “morros”. Si acabes anant a trobades familiars que no et venen de gust segurament ho fas per algú. Doncs aquesta és la teva motivació: fer feliç a una altra persona. Gaudeix de les petites coses.  A les PsicoB els hi agrada recordar que “el 90% és actitud i el 10% circumstància”. Pensar-hi no va malament. Potser així pots evitar conflictes familiars al voltant de la taula. Arribar crispat farà que qualsevol cosa t’acabi irritant o sabent greu. Si, en canvi, valores que tothom fa un esforç per ser-hi, reduiràs l’estrés.

També hem de recordar que la relació que tenim amb les Festes va canviant en funció de l’edat i cada fase de la vida. Per aquest motiu hem d’anar trobant què volem en cada moment i ser sincers amb nosaltres mateixos. Si no vols seure 8 hores seguides en una taula amb persones amb qui no et ve de gust compartir el dinar o el sopar, has de poder tenir una altra opció. D’aquesta manera t’evitaràs disgustos. Respectem als altres però respectem-nos també nosaltres. 

Consells de Sònia Bigordà, psicòloga a PsicoB

Si vols saber més, escolta el podcast amb els consells de la Sònia al programa Becaris d'RNA

Fotografia article: Pixabay (llicència Creative Commons)