- El CE Sant Julià de futbol sala encadena la tercera derrota consecutiva després de caure a casa davant Les Corts per 2 gols a 6. Els de Moisés Gonçalves continuen antepenúltims a la classificació. - El Saló del Videojoc tanca la novena edició amb èxit de participació de públic en les activitats proposades. Amb una programació més diversa l´edició d´enguany ha aconseguit combinar l´oferta educativa amb la lúdica a través de tallers, activitats i xerrades oferts per la Universitat d´Andorra. - Joan Verdú s´acomiada dels Jocs sense poder completar el gegant. Una sortida del traçat a l´inici de la segona mànega ha impedit l´esquiador andorrà acabar la prova amb què tancava la seva participació als Jocs. - L´obertura econòmica no ha estat del tot positiva per a alguns sectors, com ara el transport. Les empreses del país ho tenen difícil per competir amb grans plataformes logístiques. El sector espera que l´acord d´associació aporti més oportunitats per poder treballar fora del territori andorrà. - 3 videojocs francesos en fase de desenvolupament participen enguany al Saló del Videojoc. Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració de l´ambaixada francesa amb el saló, per tal d´apropar als joves els coneixements i experiència de joves professionals de la indústria. - Èxit d´ocupació a les pistes d´esquí la setmana de Carnaval. Vallnord ha arribat als 48.000 dies d´esquí, amb puntes que han superat els últims tres anys. Grandvalira ha apuntat també que les sensacions d´aquesta temporada són positives. - Aquest dilluns comença el període de vaga de la funció pública. No hi ha previstes accions, només les assemblees del cos d´ensenyament, la policia i els duaners. Una vaga que desperta disparitat d´opinions entre la població. Alguns l´entenen, altres, com els pares, lamenten les complicacions que no es facin classes lectives. Un dels sectors crítics amb la vaga ha estat el dels jubilats
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Elements de la personalitat que potenciem amb la convivència

  Blog RTVA » Psicologia   31 de gener, 2018 Elements de la personalitat que potenciem amb la convivència

Mantenir una relació de parella al llarg dels anys ens fa desenvolupar alguns aspectes de la personalitat que sense la convivència estreta amb altres no necessàriament millorarien. Però, quins motius fan que la convivència es converteixi en un aprenentatge vital?

-Hauríem de mirar com ho fem, si canviem de pis.
-Sí, jo potser canviaria, així estalviem temps i benzina.
-No ho sé, a mi m’agrada la zona on som ara.

Tots tenim uns esquemes mentals que ens serveixen de guia per moure’ns per la vida i per valorar aquelles coses que considerem bones o dolentes, ja siguin d’altres persones o de l’entorn que ens envolta. Aquest sistema de valors es crea entre l’educació que ens ha donat la família, l’entorn en el qual hem crescut, la cultura, la societat en la qual vivim i el nostre temperament.

En el moment en el qual establim una relació de parella comencem a fusionar dues maneres de viure. En funció del grau de semblança d'aquests esquemes haurem de fer més o menys adaptacions.

Cinc aspectes de la nostra personalitat que potenciarem si aconseguim fer-ho possible:

1 La flexibilitat, la capacitat d’estar obert a integrar altres perspectives per afrontar/solucionar una situació concreta.

2 La comunicació assertiva, un element bàsic és el fet de saber com escoltar l’altre i, alhora, argumentar i defensar allò que per a nosaltres és important, sense imposar el nostre propi punt de vista.

3 La paciència, com qualsevol tasca que es faci en equip. És més lent arribar a acords que prendre decisions sol. No obstant això, les decisions seran més encertades perquè cadascú aporta el seu potencial.

4 L’estabilitat. Tenir una persona en qui buscar suport, amb qui compartir les responsabilitats i a qui confiar els sentiments, ens ajuda a regular els pics d’estrès i esgotament relacionats amb les dificultats del dia a dia.

5 Desenvolupar l’empatia, aprendre a posar-nos en la pell de l’altre. Totes aquelles petites coses que fem cada dia pensant en la parella ens estan entrenant per ser capaços de posar-nos en la seva pell sense esforç.

La convivència és un repte que ens força a superar-nos. Els equilibris i pactes de cada relació seran més efectius si tots dos membres de la parella milloren en tots aquells aspectes que faciliten la convivència, mantenint l’essència de la pròpia personalitat.

Un article de Nathalie Garcia Manitz, psicòloga a NGM Psicologia

Fotografia: Wyatt Fisher (llicència Creative Commons)