La música del fill de “El Zorro”, Paul Creston i el barroc anglès

La música del fill de “El Zorro”, Paul Creston i el barroc anglès

En aquest capítol veurem Guillem Fiñana (violí), Jordi Albelda (violoncel) i Guillem Fortó (piano) interpretant la peça “Tzigane Tango Jalousie”, també coneguda com a “Tango Jalousie” o “Celos”, depenent del lloc. És l’única per la qual és conegut i celebrat arreu el compositor i violinista danès Jacob Gade (1879 - 1963). La  va escriure com a acompanyament de la pel·lícula muda de 1925 “Don Q, el fill d’El Zorro” i va tenir un èxit immediat.

Els guanys que va aconseguir per aquesta peça, sobretot després de la gravació que en va fer la conegudíssima “Boston Pops Orchestra”, dirigida pel gran Arthur Fiedler,  li van permetre viure de rendes dedicant-se a la composició (sense gaire èxit, per cert) però sense descuidar la seva faceta de director de la gran orquestra “Palads”, de Copenhague.

David Amat (saxofon) i Míriam Manubens (piano) toquen “With tranquility” de la Sonata per a saxo alt i piano, de Paul Creston.  Va ser un compositor nord-americà, de la ciutat de Nova York, que destaca per la seva extentíssima producció musical: va escriure molta música per a orquestra, música de cambra, per a cinema, televisó, per a cor, etc.

Tot i escriure música en un llenguatge bastant tradicional, la seva música destaca per la seva rítmica, que es converteix en un dels aspectes més rellevants. Tant és així que ha escrit dos tractats sobre el ritme.  La sonata per a saxo alt i piano és una de les obres de referència per a qualsevol saxofonista que vol adquirir virtuosisme en l’instrument, així com destresa en la interpretació de l’instrument.

Finalment, la Clara González i el Jordi Gendra (flautes) interpreten Rondó del Duo en Re M, de James Hook.  Aquest Rondó és de la seva col·lecció de duos de flauta titulat "12 Duettinos, Op. 42 ". (Duettino significa un duet curt i concís.)

James Hook va ser un prolífic compositor barroc anglès i ha passat a l’història com el que pot ser el primer concert per a clarinet escrit per un compositor d’aquelles terres. Igual que molts compositors barrocs, va ser un organista d’església i va utilitzar aquest instrument com una ajuda compositiva. James Hook va ser un compositor molt popular i reeixit; es va fer ric amb les seves composicions i va animar els joves músics amb peces adequades per a amateurs i aprenents.

Comparteix: