- Dijous a les nou del matí és l´hora en la qual el cap de Govern ha convocat els sindicats per obrir una taula de treball per negociar aspectes de la llei de Funció Pública. El Govern ho confirmava a través d´un comunicat afegint que les modificacions es podrien fer a través d´esmenes del grup demòcrata, per no endarrerir excessivament el procés de tramitació del text. - Mor aquest dilluns un home per causes naturals a les pistes de Pal. Es tracta d´un ciutadà francès de 56 anys que hauria mort a causa d´un infart mentre esquiava amb la seva família. Segons el cos d´ordre, el succès s´hauria produït quan l´home estava baixant per una pista de dificultat baixa, la de Besurt 2. Tot i els esforços dels equips d´emergència, no han pogut reanimar a l´home. - El soldat de 24 anys mort a Síria el passat 10 de febrer, era resident espanyol. Militava a les forces kurdes lluitant contra l´Estat Islàmic i es va unir a la campanya turca per raons humanitàries. Samuel Prada León nascut a Ourense, vivia des de feia molts anys al Principat on va passar la seva etapa escolar, primer al Sagrada Família i posteriorment al Sant Ermengol. - El comú d´Andorra la Vella està disposat a entrar en el finançament de la construcció del recinte multifuncional. També a cedir-ne gratuïtament els terrenys. Segons Conxita Marsol, n´hi hauria tres de disponibles i amb possibilitats. La cònsol major de la capital ja ha transmès aquesta voluntat al Govern, que continua avaluant la viabilitat del projecte. - El comú de la Massana invertirà 1,7 milions d´euros en la millora de la xarxa d´aigües. Es preveu que les obres estiguin enllestides a començament d´estiu. Des de la majoria es destaca que la inversió destinada serà sufragada amb excedents de la tresoreria, per la qual cosa no caldrà recórrer a crèdits.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Nens amb grip, anem a urgències?

  Blog RTVA » Pedriatria km 0: criança respectuosa   16 de gener, 2018 Nens amb grip, anem a urgències?

Amb l’arribada del fred també arriben els virus i entre ells, la grip. Els infants són una població especialment susceptible i per això és important saber quines complicacions poden patir i quan cal acudir a urgències. Fer un ús racional del servei d’urgències repercuteix en el benestar de tots. 

Primer de tot cal saber que la grip és un virus. Com a tal, no respon als antibiòtics, així que el tractament serà purament dels símptomes.

Simptomes

Els símptomes de la grip en nens poden ser molt variats. Gairebé sempre hi haurà febre, malestar generalitzat i clínica respiratòria de més o menys intensitat. Això pot ser, des de mucositat nasal en els casos lleus, fins a dificultat per respirar i inflamació de les vies respiratòries baixes, és a dir, una bronquitis o bronquiolitis (que pot necessitar tractament broncodilatador o oxigenoteràpia). A vegades la grip també pot afectar el sistema digestiu, donant lloc a un quadre de gastroenteritis. A més, com que el nostre sistema immunitari està lluitant contra la infecció, és natural trobar-se més cansat, apagat i amb menys gana que habitualment.

Tractament

En la majoria de casos el tractament el podrem fer a casa mateix: prendre molts líquids (preferiblement tebis o calentets), antitèrmics, rentats de nas si ho necessita, i repòs. Convé que mentre el nen/a tingui febre no acudeixi a l’escola, per tal de minimitzar el contagi als seus companys. En cas de dubte podem demanar cita al pediatra, i reservarem la possibilitat d’anar a urgències per aquelles situacions en les quals realment necessita assistència urgent: li costa respirar, febre en menors de 3 mesos, mal estat general malgrat els antitèrmics, vòmits freqüents...

Prevenció

Com a prevenció, els infants que tinguin alguna malaltia crònica, o sota recomanació del vostre pediatra, es pot administrar la vacuna contra la grip estacional, que se sol posar a partir de la tercera setmana d’octubre. Convé saber, però, que l’OMS entrega als laboratoris la fórmula de la vacuna cap al mes de febrer, pel que és possible que durant aquest temps el virus experimenti alguna mutació, i això disminueix l’eficàcia de la vacuna. No obstant, la protecció de les persones vacunades sempre estarà per sobre de les no vacunades.

Una altra mesura molt útil per evitar contagi és rentar-se les mans freqüentment, sobretot després d’esternudar i abans de menjar.

Les complicacions de la grip són poc freqüents, i les més habituals solen ser una sobreinfecció respiratòria o les otitis. Sospitarem que hi pot haver alguna complicació si la febre persisteix alta més de 5 dies o no observem millora del pacient passat aquest temps.

Finalment, recordar que durant l’hivern hi ha molts virus de similars característiques al virus de la grip que també poden causar malestar i símptomes respiratoris. El tractament és també simptomàtic. No dubteu a consultar al vostre pediatra si teniu dubtes. 

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatria Km.0

 

 

Fotografia de portada: Karen Arnold (llicència Creative Commons