Nevades de primavera?

Nevades de primavera?

Les situacions meteorològiques en l'hemisferi nord a partir de l'equinocci de primavera són una lluita entre les masses d'aire polar i les càlides subtropicals. El fet que el Sol estigui més alt sobre l'horitzó i que tinguem moltes més hores d'insolació origina un intercanvi d'energia que és molt més potent que no pas a l'hivern o a l'estiu. 

Això fa que de vegades arribin masses d'aire molt càlides al Pirineu i els valors de les temperatures siguin superiors als habituals, amb registres al fons de les valls que es poden acostar als 30 graus. Per contra quan la massa d'aire fred avança cap al sud i ens envaeix es poden donar episodis curts de baixes temperatures i amb precipitacions en forma de neu.

Aquests darrers dies hem tingut un episodi de nevades a cotes baixes que han arribat des del nord d'Europa amb prou humitat i fred per donar neu a llocs poc usuals a final d'abril. Les borrasques a la primavera avançada solen ser molt actives i acompanyades de fortes baixades de temperatura i també aparell elèctric.

El Pirineu, a més, per la seva altura i situació geogràfica, esdevé un reactivador de les pertorbacions en ascendir aire per les seves vessants tant si són càlides i humides com fredes i seques. És doncs habitual que tinguem nevades tardanes fins i tot a ple mes de juny. 

En aquesta època de l'any, sabem que estan en plena floració moltes plantes i arbres. Aquestes baixades de temperatura afecten negativament el seu desenvolupament, però per contra afavoreixen una selecció natural de les més fortes i adaptades. Com succeeix amb les espècies invasores, el fred no els va bé i esdevé un termoregulador natural per frenar-ne l'expansió.

 

Josep Tomàs i Bosch és l'home del temps a RTVA

Comparteix: