- SDP obre la porta a formar candidatures de redreçament amb altres forces i independents de cara a les generals del 2019. Així ho ha aprovat l´assemblea general de la formació celebrada avui. La proposta s´adreça a totes les formacions, menys a DA, amb qui descarten qualsevol aproximació. - La selecció sub-18 femenina de rugbi 7 jugarà aquest diumenge les semifinals de l´Europeu a l´Estadi Nacional, després de tancar la primera fase amb una victòria, un empat i una derrota. El duel decisiu contra Ucraïna ha acabat en taules, però les andorranes s´han classificat per millor diferència de punts. - Gemma Mengual, considerada com una de les millors nedadores de sincronitzada de tots els temps, ha impartit una masterclass a més d´una quarantena de nedadores al Centre Esportiu de Sant Julià de Lòria. - El MoraBanc Andorra ha sortit al carrer per presentar-se davant l´afició. Unes tres-centes persones s´han acostat a l´Avinguda Meritxell i els dotze jugadors que formen la plantilla han desitjat que aquesta sigui una temporada exitosa. L´equip tanca la pretemporada aquest diumenge a les Borges Blanques contra el Saragossa - La quarta jornada de mobilitat elèctrica ha aplegat desenes de persones a la plaça de la Rotonda d´Andorra la Vella, per tal de conèixer i esvair dubtes al voltant dels vehicles elèctrics i la seva implantació. - Sant Julià celebra durant tot el cap de setmana la quinzena edició de la vila medieval. Parades artesanals, cercaviles itinerants, espectacles i activitats infantils transformaran els carrers i places de la parròquia en un autèntic passatge medieval. Un dels punts forts d´enguany, la tribu d´orcs que ha acampat a la plaça Germandat per sembrar autèntics aldarulls. - Pau, vida digna i planeta sostenible. Aquestes són els tres grans reptes internacionals que ha defensat Antoni Martí en el discurs a la 72a Assemblea General de les Nacions Unides. El cap de Govern ha remarcat davant els líders mundials els avenços que ha fet Andorra en els darrers anys en matèria d´educació, igualtat i sostenibilitat.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Preparació mental per a una ultra trail

  Blog RTVA » Psicologia   26 de juny, 2017 Preparació mental per a una ultra trail

Córrer una ultra trail requereix d’un gran esforç i elevat esperit de superació. Es tracta d’un recorregut de llarga distància amb unes condicions tècniques complexes i solament una bona preparació física i psicològica et permetran arribar a la meta.

La ment és un factor molt important i a tenir en compte ja que, d'ella dependrà que el corredor arribi a la meta. Un triatleta, fa poc en una de les nostres sessions ens comentava que l’èxit de finalitzar la competició havia estat un 60% mental i un 40% físic. Per tant, el primer consell per no abandonar una ultra és que et preparis bé tant física com mentalment prèviament a la competició. Així, en els moments de màxima dificultat comptaràs amb més recursos per gestionar les sensacions de fatiga.

El primer aspecte per treballar mentalment és la motivació. Alguna vegada, quan venen els esportistes a preparar-se ens diuen que el seu objectiu és guanyar, i això és un error. Hem de canviar el punt de vista, la nostra motivació ha d’anar encarrilada a fer les coses bé, aquest ha de ser el nostre objectiu.

Hem de pensar que si les coses les fem bé, arribarà el resultat! Evidentment a banda hi ha altres aspectes com el nostre nivell tècnic i físic per poder guanyar una competició. Les curses a vegades les guanyen els més llestos, no els més forts i per això no hem de descuidar cap detall, ja que pot ser que siguem els més forts però que per un problema que no sapiguem controlar ens guanyin altres corredors.

Una bona manera per ser realistes i ser conscients de les nostres possibilitats és apuntar tot el que hem fet bé i el que ens ha sortit malament en una cursa. Hem d’analitzar tant les victòries com les derrotes. Si per exemple l’any passat vam fer l'Ultra Trail i vam assolir els nostres objectius i menyspreem els nostres adversaris, si en el moment de la cursa ens guanyen, el pal que ens emportarem serà molt fort.

Per tant, ser realistes de les nostres possibilitats i avaluar els riscos que ens podrem trobar, en base a la nostra experiència, serà clau per treballar aquells aspectes que hem de millorar per assolir els nostres objectius.

Es destaquen per tant tres aspectes:

1. La motivació: és essencial que la motivació sigui prou forta ja que ens haurà d’acompanyar en els moments en que estiguem esgotats. És així com aconseguirem gestionar millor el nostre diàleg intern en moments d’esgotament , que ens proporcionarà l'èxit esportiu.

2. El control dels nervis, quan estem nerviosos acostumem a rendir pitjor, per tant és important aprendre sobre el control i gestió de les nostres pròpies emocions, per tal que els nervis no ens juguin males passades.

3. Desenvolupar habilitats psicomotrius, és a dir, el nostre cervell pren moltes decisions sense nosaltres ser conscients, per tant és important treballar aspectes com la visualització, concentració i la presa de decisions sota pressió, per tal que el cervell sàpiga per exemple, en una baixada, on han de trepitjar els peus. Si no som capaços de treballar aspectes psicomotrius, l’esgotament farà que es ralentitzin la presa de decisions.

Depenent del tipus de carrera de muntanya, dels quilòmetres o el desnivell, entre altres factors, els moments clau a tenir en compte per no caure en l'abandó variaran. el més important és “identificar els moments de percepció de fatiga o dolor de cames i en aquests moments saber mantenir la ment activa per gestionar els “inputs negatius” portant-los cap al canvi d'atenció a partir d'imatges i pensaments positius”.

En definitiva, la ment és un factor molt important i a tenir en compte ja que, d'ella dependrà que el corredor arribi a la meta.

Un article de Mariona Buxó i Sònia Bigordà, psicòlogues de Psico B