- La fiscalia demana 4 anys de presó, part ferma, per Josep Vila, excònsol menor d´Andorra la Vella, per dos delictes d´exhibicionisme davant de menors. En el judici celebrat al Tribunal de Corts, la defensa n´ha reclamat l´absolució perquè no el considera culpable. - Una intervenció policial la matinada de dilluns per uns aldarulls ha permès desarticular un punt de distribució d´estupefaents a Escaldes-Engordany. Cinc joves, tres nois i dues noies, han estat detinguts per un delicte contra la salut pública. La policia ha decomissat importants quantitats de droga. Els detinguts han passat a disposició judicial. - El Mundial de trial torna a mitjan juny a Andorra. Tot i que falta la confirmació de l´assemblea de la Federació Internacional, la cita ja figura al calendari. Finalment el nou promotor ha decidit seguir confiant en Sant Julià com a seu. - Ordino-Arcalís haurà de contractar més monitors d´esquí per cobrir les mateixes hores de classe que la temporada passada. És una de les conseqüències dels nous contractes pels monitors. Un nou escenari que no convenç la direcció, que es mostra expectant. Xabier Ajona ha lligat l´interès d´inversors per SECNOA a la credibilitat del pla director. - Liberals d´Andorra dona quinze dies als aspirants a ser cap de llista del partit per presentar candidatura. Inicia així el procés per escollir el candidat, que no implicarà necessàriament primàries si es tanca una candidatura de consens. És una incògnita el que farà l´actual president del grup parlamentari, Josep Pintat.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Preparació mental per a una ultra trail

  Blog RTVA » Psicologia   26 de juny, 2017 Preparació mental per a una ultra trail

Córrer una ultra trail requereix d’un gran esforç i elevat esperit de superació. Es tracta d’un recorregut de llarga distància amb unes condicions tècniques complexes i solament una bona preparació física i psicològica et permetran arribar a la meta.

La ment és un factor molt important i a tenir en compte ja que, d'ella dependrà que el corredor arribi a la meta. Un triatleta, fa poc en una de les nostres sessions ens comentava que l’èxit de finalitzar la competició havia estat un 60% mental i un 40% físic. Per tant, el primer consell per no abandonar una ultra és que et preparis bé tant física com mentalment prèviament a la competició. Així, en els moments de màxima dificultat comptaràs amb més recursos per gestionar les sensacions de fatiga.

El primer aspecte per treballar mentalment és la motivació. Alguna vegada, quan venen els esportistes a preparar-se ens diuen que el seu objectiu és guanyar, i això és un error. Hem de canviar el punt de vista, la nostra motivació ha d’anar encarrilada a fer les coses bé, aquest ha de ser el nostre objectiu.

Hem de pensar que si les coses les fem bé, arribarà el resultat! Evidentment a banda hi ha altres aspectes com el nostre nivell tècnic i físic per poder guanyar una competició. Les curses a vegades les guanyen els més llestos, no els més forts i per això no hem de descuidar cap detall, ja que pot ser que siguem els més forts però que per un problema que no sapiguem controlar ens guanyin altres corredors.

Una bona manera per ser realistes i ser conscients de les nostres possibilitats és apuntar tot el que hem fet bé i el que ens ha sortit malament en una cursa. Hem d’analitzar tant les victòries com les derrotes. Si per exemple l’any passat vam fer l'Ultra Trail i vam assolir els nostres objectius i menyspreem els nostres adversaris, si en el moment de la cursa ens guanyen, el pal que ens emportarem serà molt fort.

Per tant, ser realistes de les nostres possibilitats i avaluar els riscos que ens podrem trobar, en base a la nostra experiència, serà clau per treballar aquells aspectes que hem de millorar per assolir els nostres objectius.

Es destaquen per tant tres aspectes:

1. La motivació: és essencial que la motivació sigui prou forta ja que ens haurà d’acompanyar en els moments en que estiguem esgotats. És així com aconseguirem gestionar millor el nostre diàleg intern en moments d’esgotament , que ens proporcionarà l'èxit esportiu.

2. El control dels nervis, quan estem nerviosos acostumem a rendir pitjor, per tant és important aprendre sobre el control i gestió de les nostres pròpies emocions, per tal que els nervis no ens juguin males passades.

3. Desenvolupar habilitats psicomotrius, és a dir, el nostre cervell pren moltes decisions sense nosaltres ser conscients, per tant és important treballar aspectes com la visualització, concentració i la presa de decisions sota pressió, per tal que el cervell sàpiga per exemple, en una baixada, on han de trepitjar els peus. Si no som capaços de treballar aspectes psicomotrius, l’esgotament farà que es ralentitzin la presa de decisions.

Depenent del tipus de carrera de muntanya, dels quilòmetres o el desnivell, entre altres factors, els moments clau a tenir en compte per no caure en l'abandó variaran. el més important és “identificar els moments de percepció de fatiga o dolor de cames i en aquests moments saber mantenir la ment activa per gestionar els “inputs negatius” portant-los cap al canvi d'atenció a partir d'imatges i pensaments positius”.

En definitiva, la ment és un factor molt important i a tenir en compte ja que, d'ella dependrà que el corredor arribi a la meta.

Un article de Mariona Buxó i Sònia Bigordà, psicòlogues de Psico B