- Ja no queda cap entrada per poder veure ´Scalada Vision´ del Cirque du Soleil. Quan encara queden 6 representacions, l´objectiu d´igualar els 100.000 espectadors de la temporada passada és més a prop. Els organitzadors es mostren satisfets amb l´alt volum d´ocupació d´aquest estiu. La majoria de funcions han penjat el cartell d´entrades exhaurides - Des del dijous la part alta del poble de Pal compta amb una xarxa antidespreniments instal·lada a petició del Govern i del comú per garantir la seguretat. Els veïns del quart de Pal han expressat el seu malestar, ja que consideren que els informes que s´han fet no són prou exhaustius, ni actuals i creuen que hi ha interessos privats. - Els bombers han hagut d´actuar en un incendi que s´ha declarat al número 52 de l´Avinguda Fiter i Rossell d´Escaldes-Engordany. El foc s´ha iniciat en una habitació d´un dels habitatges. El fum ha obligat a desallotjar tot l´edifici, com a mesura de precaució. Mitja hora després la situació s´ha donat per controlada sense que s´hagin de lamentar danys personals. A hores d´ara es desconeixen les causes que han provocat el foc. - Ordino consultarà els ciutadans a través de l´aplicació "Ordino és viu". Aquesta servei s´inclourà en properes actualitzacions d´aquesta aplicació, que permet tenir un canal bidireccional de comunicació entre el comú i els habitants de la parròquia. L´aplicació compta ja amb gairebé 600 descàrregues. - Com cada any amb l´arribada de l´estiu el nombre d´abandonaments de gossos es triplica. Malgrat l´enduriment del codi penal Andorra no n´és una excepció. Una situació traumàtica per als animals que es produeix en un període en què les temperatures són força elevades. Els que tenen més sort acaben en famílies d´acollida, d´altres entren a les gosseres i els menys afortunats moren al carrer. - Diversos rius comptaran en els propers mesos amb noves estacions hidrològiques i climàtiques. El Govern licitarà les instal·lacions amb l´objectiu d´analitzar, per exemple, el cabal dels rius i poder actuar adequadament en casos de crescuda. Actualment, només tres rius del país tenen alguna instal·lació en el seu curs. - Domini andorrà en la triatló dels Andorra Outdoor Games pel que fa a la categoria femenina. Laurence Lestang ha estat la vencedora seguida de la també andorrana Laura Camps, totes dues del club triatló Serradells. El més ràpid en categoria masculina ha estat Òscar Martínez.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Preparació mental per a una ultra trail

  Blog RTVA » Psicologia   26 de juny, 2017 Preparació mental per a una ultra trail

Córrer una ultra trail requereix d’un gran esforç i elevat esperit de superació. Es tracta d’un recorregut de llarga distància amb unes condicions tècniques complexes i solament una bona preparació física i psicològica et permetran arribar a la meta.

La ment és un factor molt important i a tenir en compte ja que, d'ella dependrà que el corredor arribi a la meta. Un triatleta, fa poc en una de les nostres sessions ens comentava que l’èxit de finalitzar la competició havia estat un 60% mental i un 40% físic. Per tant, el primer consell per no abandonar una ultra és que et preparis bé tant física com mentalment prèviament a la competició. Així, en els moments de màxima dificultat comptaràs amb més recursos per gestionar les sensacions de fatiga.

El primer aspecte per treballar mentalment és la motivació. Alguna vegada, quan venen els esportistes a preparar-se ens diuen que el seu objectiu és guanyar, i això és un error. Hem de canviar el punt de vista, la nostra motivació ha d’anar encarrilada a fer les coses bé, aquest ha de ser el nostre objectiu.

Hem de pensar que si les coses les fem bé, arribarà el resultat! Evidentment a banda hi ha altres aspectes com el nostre nivell tècnic i físic per poder guanyar una competició. Les curses a vegades les guanyen els més llestos, no els més forts i per això no hem de descuidar cap detall, ja que pot ser que siguem els més forts però que per un problema que no sapiguem controlar ens guanyin altres corredors.

Una bona manera per ser realistes i ser conscients de les nostres possibilitats és apuntar tot el que hem fet bé i el que ens ha sortit malament en una cursa. Hem d’analitzar tant les victòries com les derrotes. Si per exemple l’any passat vam fer l'Ultra Trail i vam assolir els nostres objectius i menyspreem els nostres adversaris, si en el moment de la cursa ens guanyen, el pal que ens emportarem serà molt fort.

Per tant, ser realistes de les nostres possibilitats i avaluar els riscos que ens podrem trobar, en base a la nostra experiència, serà clau per treballar aquells aspectes que hem de millorar per assolir els nostres objectius.

Es destaquen per tant tres aspectes:

1. La motivació: és essencial que la motivació sigui prou forta ja que ens haurà d’acompanyar en els moments en que estiguem esgotats. És així com aconseguirem gestionar millor el nostre diàleg intern en moments d’esgotament , que ens proporcionarà l'èxit esportiu.

2. El control dels nervis, quan estem nerviosos acostumem a rendir pitjor, per tant és important aprendre sobre el control i gestió de les nostres pròpies emocions, per tal que els nervis no ens juguin males passades.

3. Desenvolupar habilitats psicomotrius, és a dir, el nostre cervell pren moltes decisions sense nosaltres ser conscients, per tant és important treballar aspectes com la visualització, concentració i la presa de decisions sota pressió, per tal que el cervell sàpiga per exemple, en una baixada, on han de trepitjar els peus. Si no som capaços de treballar aspectes psicomotrius, l’esgotament farà que es ralentitzin la presa de decisions.

Depenent del tipus de carrera de muntanya, dels quilòmetres o el desnivell, entre altres factors, els moments clau a tenir en compte per no caure en l'abandó variaran. el més important és “identificar els moments de percepció de fatiga o dolor de cames i en aquests moments saber mantenir la ment activa per gestionar els “inputs negatius” portant-los cap al canvi d'atenció a partir d'imatges i pensaments positius”.

En definitiva, la ment és un factor molt important i a tenir en compte ja que, d'ella dependrà que el corredor arribi a la meta.

Un article de Mariona Buxó i Sònia Bigordà, psicòlogues de Psico B