Del classicisme orquestral a la contribució social: 25 anys de l'ONCA

www.andorradifusio.ad

Tal dia com avui fa 25 anys es presentava en societat l'ONCA Coincidint amb la data, Ràdio i Televisió d'Andorra ho celebra amb un programa especial que es podrà veure després de l'Informatiu Vespre. La idea és conèixer l'acció de la fundació més enllà dels escenaris amb projectes d'integració social, programes formatius i activitats perquè la música arribi a totes les esferes de la societat.

Josep Dallerès, ministre de Cultura el 1993, va ser una de les persones que va escoltar la proposta de Gerard Claret per crear l´orquestra en una Andorra que estava a punt d´aprovar la Constitució. La voluntat va fer que s'aconseguís. "Des del govern s'estava plantejant la possibilitat de tenir ambaixadors d'Andorra de tipus cultural" i "és un dels punts que es va fer servir per desbloquejar una part del pressupost", explica.

Des d´aleshores hem vist com la formació de cambra es feia clàssica, naixia la Jonca i moltes altres formacions. Cada músic és una historia dins la trajectòria de la fundació, com les d'Àlex Arajol o Sílvia Garcia, que recorden la sort de tenir una orquestra clàssica a Andorra o l'exigència que suposa formar-ne part. Generacions que comparteixen un mateix esperit, la il·lusió de formar part d'un projecte que deixa empremta.

Amb aquest especial es vol anar fins on la música arriba per transformar la realitat i és necessari, a través del Basket Beat o el programa Música i creativitat. Irene Jiménez, responsable socioeducativa al centre de dia de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, per exemple, assegura que "fan una tasca necessària per al país i ens agradaria que altres associacions s'hi sumessin".

En els 25 anys de l´ONCA, a Ràdio i Televisió d´Andorra ho vol celebrar amb un programa especial que es podrà veure aquest dimarts després de L'Informatiu Vespre. "Una pausa per explicar aquesta història", explica el director, Xavi Mujal. L'ONCA ha fet 25 anys de la mà del Govern i de la Fundació Crèdit Andorrà, obrint camins a banda i banda de la música que volem que coneguin.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Xavi Fajardo / Cristina Jubete / Albert Aymamí

Comparteix:

El Carnestoltes era en realitat una parella: 'Tralarí i Marieta', a Sant Julià, o 'Garibaldi i Florentina', a Canillo Els sindicats donen marge al Govern fins divendres i busquen el suport de tots els treballadors