- Jane Birkin vindrà a Andorra amb una secció musical amb un homenatge a Serge Gainsbourg. Serà a la tardor, amb una data encara per confirmar. És un dels grans anuncis del programa de la temporada cultural francesa que ve plena d´atractius genuïns francesos com el parcour, el Festival de Cannes i la Comédie Française. - Una vintena d´associacions han conformat la primera Fira d´entitats socials i cíviques. Un projecte que busca incentivar el voluntariat entre els joves i apropar a la ciutadania la seva tasca. El ministeri d´Afers Socials ha creat un espai on les diferents associacions cíviques i socials puguin interactuar amb la ciutadania i donar a conèixer la feina que desenvolupen. - Segon dia de judici BPA que ha continuat centrat en les qüestions prèvies. Els advocats de diversos gestors del banc han denunciat que se´ls va vulnerar el dret a la defensa. Perquè no sabien de què se´ls acusava abans de ser processats i perquè després no van tenir temps per preparar proves. Uns arguments que ha rebatut el fiscal general. - Sindicatura accepta la proposta dels set consellers de grup mixt que atorga a Josep Pintat la presidència i dona per tancada la crisi del grup que s´ha allargat un mes. Ha defensat la seva actuació per, entre d´altres, poder reactivar la comissió de Finances i començar a treballar amb el pressupost del 2018. Pere López és el president suplent. - Una vintena de restauradors de la Massana prenen part en les noves jornades de ´Lo Mandongo´, el cicle gastronòmic dedicat a la carn de porc. Quatre dels quals ho fan per primera vegada: tres són restaurants i l´altre és una residència que també ofereix cuina. En aquesta edició es volen superar els menús que es van vendre l´any passat, quan es va arribar als 1.300.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Els impostos i el dèficit centren el debat a la totalitat del pressupost 2018

  Noticies » Política   11 de gener, 2018
www.andorradifusio.ad

Els impostos centren el debat del pressupost 2018. L'oposició critica que l'increment dels ingressos no s'ha traduït en una reducció del dèficit suficient. El Govern, que preveu que els ingressos segueixin creixent, defensa els canvis en l'impost de societats perquè totes les empreses paguin.

Aquest dijous ha tingut lloc al Consell General el debat a la totalitat del pressupost 2018. L'oposició, que ha presentat tres esmenes a la totalitat, ha posat en dubte el model econòmic de DA. 

El dèficit del pressupost 2018 és de 25 milions d'euros i la depesa, de 450 milions. Els liberals creuen que és massa elevat, tenint en compte l'increment dels ingressos pels impostos. "Des del 2011 fins ara, mil milions més en ingressos, en base a les seves liquidacion", recordava el president del grup liberal, Jordi Gallardo.

Els consellers del grup mixt, Víctor Naudi i Pere López, han criticat que precisament l'increment dels ingressos sigui per la recaptació de l'IRPF, és a dir, de l'impost als treballadors i, per contra, caigui la recaptació de l'impost de societats; és a dir, a les empreses. El Govern ha admès errors en l'aplicació d'aquest impost. "Empreses que acaben tenint beneficis i que, per tant, acaben generant una quota de liquidació positiva, aplicades les deduccions, aconsegueixen no pagar res", reconeix el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos temen que el que consideren mala gestió s'acabi traduint en més pressió fiscal o retallades. La majoria de l'oposició s'ha mostrat en contra que DA gasti cada vegada més diners en personal i carreteres, ja que consideren que es fa amb finalitats electoralistes "amb l'oficina de col·locació a tota marxa, no només al Govern, sinó a FEDA, a l'STA, a CTRASA, l'AREB, el SAAS, el Consell Regulador del Joc...", criticava el socialdemòcrata Pere López.

Les esmenes a la totalitat de l'oposició han estat tombades pels vots en contra dels demòcrates. Ara, doncs, començarà el treball en comissió, amb 200 esmenes parcials sobre la taula.  

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Anna Ginestà