- Els hotelers fan un balanç molt positiu de l´ocupació durant els cinc dies del pont. Les xifres d´ocupació han crescut més d´un 12%, passant del 78 al gairebé 91% d´enguany. Un bon nombre dels visitants han vingut atrets per les activitats de muntanya i han decidit allotjar-se a les parròquies altes, que han assolit una mitjana d´un 88%, sent el turista francès el que ha augmentat més respecte a l´any anterior. - La taula de Circulació estudia apujar el preu de les sancions. Segons les dades de la policia, el nombre d´infraccions de circulació va créixer exponencialment el 2016, sobretot les d´excés de velocitat, detectades gràcies al nou model de radar mòbil. No dur el distintiu de la ITV o circular sense assegurança són altres de les infraccions més freqüents. - El dia de Meritxell la Isa, el seu marit Raul i els seus fills, la Maria i el Víctor emprendran el viatge de la seva vida. Nou mesos en què visitaran prop d´una vintena de països en una ruta per l´Amèrica del Sud, Oceania i Àsia estudiada des de fa molt temps. Per a ells viatjar és el moment per estrènyer lligams familiars i aprendre nous valors. - Abans que acabi l´any podria haver-hi una targeta única pels aparcaments d´Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp. Així ho ha informat la cònsol major escaldenca, que ha explicat que els estudis estan molt avançats. - Encamp tirarà endavant el pla de dinamització comercial que podria estar enllestit entre final d´aquest any o principi del vinent. El que encara no és clar és si l´elaboració final la farà el mateix comú o una empresa externa. El cònsol també ha avançat que les xifres d´afluència aquest estiu al Funicamp estan molt per sobre de les de l´any passat.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

El tortell de reis, tradició ineludible

  Noticies » Societat   05 de gener, 2017
www.andorradifusio.ad

Segons la tradició, aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui troba la fava és qui l'haurà de pagar. El tortell de reis segueix sent una tradició ineludible per celebrar el 6 de gener i, tot i que hi ha moltes varietats, el de nata segueix sent el més demanat.

Diuen que el secret està en la massa i en el cas del tortell de reis, també passa el mateix. Asseguren que aquest és el secret més ben guardat: fer un bon brioix. El pastisser i propiertari de El Tortell, José Manuel da Silva, explica que per aconseguir-ho es deixa la massa "reposar, fermentar, es fica al forn per coure-la i es farceix de nata, trufa o crema", tot i que també n'hi ha sense farcir "depenent del gust del consumidor".

En aquesta pastisseria, aquests dies s'elaboraran un total de 500 tortells tradicionals de massapà, nata, trufa o crema. El de nata segueix sent el més demanat tot i que el Bolo Rei portuguès o la galette francesa també són una opció. Da Silva afirma que el Bolo Rei "és més compacte, té molts fruits secs i confitats, porta més alcohol i és un brioix que es fa molt per Nadal". Aquests dies es dediquen més al tortell de reis i a la galette francesa.

Hi ha tres elements indispensables: el rei, la fava i la corona. Sobretot es reclama la fava. "Si no hi és, s'enfaden", assegura el pastisser.

I és que la tradició diu que qui troba la figureta reial és coronat mentre que qui troba la fava no li queda més remei que pagar el tortell. Unes postres que no faltaran en la majoria de les llars.

Informa: Ariadna Comas
Imatge: Marta Paixà