- Un vell conegut, l´Alashkert, es torna a creuar al camí del Santa Coloma a la Lliga de Campions. Una eliminatòria prèvia on l´equip andorrà no podrà comptar amb un dels reforços, Galán. El club no ha rebut a temps el trànsfer. A Erevan, la principal preocupació serà contrarestar la superioritat física dels armenis. - Renovat per dos anys el conveni per a la protecció del trencalòs, que en 20 anys ha aconseguit la reproducció amb èxit en 5 ocasions. L´estratègia de futur passa per afavorir la presència d´altres aus, com l´aufrany, i per un reglament que les protegeixi en indrets sensibles, com pistes d´esquí i zones de muntanya. - Corts ha celebrat la vista per l´extradició d´un home condemnat a Espanya a 14 anys de presó per haver violat una menor. La fiscalia es mostra a favor de lliurar-lo a les autoritats espanyoles i la defensa s´hi oposa en considerar-lo innocent. Corts s´haurà de pronunciar d´aquí a un mes. També ha quedat vist per a sentència un altre cas d´extradició, el d´un resident que França reclama per ser jutjat per contraban de tabac. - A pocs dies de l´estrena del nou espectacle del Cirque du Soleil l´ocupació als hotels augura un gran èxit. Els establiments del centre tenen reserves que se situen entre el 70 i el 100% des de dissabte i fins diumenge. Els paquets turístics, que inclouen l´entrada a l´espectacle i la pernoctació, s´han venut a molt bon ritme fins a exhaurir les existències en el cas d´alguns hotels.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

El tortell de reis, tradició ineludible

  Noticies » Societat   05 de gener, 2017
www.andorradifusio.ad

Segons la tradició, aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui troba la fava és qui l'haurà de pagar. El tortell de reis segueix sent una tradició ineludible per celebrar el 6 de gener i, tot i que hi ha moltes varietats, el de nata segueix sent el més demanat.

Diuen que el secret està en la massa i en el cas del tortell de reis, també passa el mateix. Asseguren que aquest és el secret més ben guardat: fer un bon brioix. El pastisser i propiertari de El Tortell, José Manuel da Silva, explica que per aconseguir-ho es deixa la massa "reposar, fermentar, es fica al forn per coure-la i es farceix de nata, trufa o crema", tot i que també n'hi ha sense farcir "depenent del gust del consumidor".

En aquesta pastisseria, aquests dies s'elaboraran un total de 500 tortells tradicionals de massapà, nata, trufa o crema. El de nata segueix sent el més demanat tot i que el Bolo Rei portuguès o la galette francesa també són una opció. Da Silva afirma que el Bolo Rei "és més compacte, té molts fruits secs i confitats, porta més alcohol i és un brioix que es fa molt per Nadal". Aquests dies es dediquen més al tortell de reis i a la galette francesa.

Hi ha tres elements indispensables: el rei, la fava i la corona. Sobretot es reclama la fava. "Si no hi és, s'enfaden", assegura el pastisser.

I és que la tradició diu que qui troba la figureta reial és coronat mentre que qui troba la fava no li queda més remei que pagar el tortell. Unes postres que no faltaran en la majoria de les llars.

Informa: Ariadna Comas
Imatge: Marta Paixà