- La comissió legislativa de Sanitat ha tancat la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica compartida, pedra angular de la reforma sanitària. La llei es podria votar el 5 d´octubre o el dia 20 a molt estirar, segons han indicat fonts parlamentàries. El text estableix que sigui el metge referent qui introdueixi a l´historial del pacient els actes mèdics fets a l´estranger. - La sisena edició del Festival Ull-Nu comptarà amb una nova categoria, la del llargmetratge. Serà el primer cop que el festival tindrà l´oportunitat de tenir aquest format, que premiarà la millor òpera prima per a menors de 35 anys amb un premi de 1.500 euros. La recepció de propostes s´ acaba el 17 de desembre. - El 12 d´octubre s´estrena a Sant Julià de Lòria una coproducció de l´ENA i l´Animal. Una obra escrita i feta al país que compta amb actors andorrans d´excepció com Oriol Guillem o Pere Tomàs i catalans com Sílvia Forns i Josep Sobrevals. Un aniversari és l´excusa per veure com els membres d´una família viuen de manera diferent el viscut i el pas del temps. - El Centre de recuperació de fauna salvatge ha alliberat dues cries de cabirol. Els animals han passat prop de tres mesos al centre, on han estat alimentats després que els recuperés un ramader. Un cop superat el període d´alletament, ja estan preparats per tornar al medi natural i han estat alliberats. - La tendència positiva en el turisme d´aquest estiu s´ha confirmat a l´agost quan s´ha superat el milió de visitants. El que més ha augmentat són els turistes, és a dir, els que pernocten, que han crescut un 10%. La majoria prové dels dos estats veïns, tot i que també han augmentat els d´altres nacionalitats.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

El tortell de reis, tradició ineludible

  Noticies » Societat   05 de gener, 2017
www.andorradifusio.ad

Segons la tradició, aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui troba la fava és qui l'haurà de pagar. El tortell de reis segueix sent una tradició ineludible per celebrar el 6 de gener i, tot i que hi ha moltes varietats, el de nata segueix sent el més demanat.

Diuen que el secret està en la massa i en el cas del tortell de reis, també passa el mateix. Asseguren que aquest és el secret més ben guardat: fer un bon brioix. El pastisser i propiertari de El Tortell, José Manuel da Silva, explica que per aconseguir-ho es deixa la massa "reposar, fermentar, es fica al forn per coure-la i es farceix de nata, trufa o crema", tot i que també n'hi ha sense farcir "depenent del gust del consumidor".

En aquesta pastisseria, aquests dies s'elaboraran un total de 500 tortells tradicionals de massapà, nata, trufa o crema. El de nata segueix sent el més demanat tot i que el Bolo Rei portuguès o la galette francesa també són una opció. Da Silva afirma que el Bolo Rei "és més compacte, té molts fruits secs i confitats, porta més alcohol i és un brioix que es fa molt per Nadal". Aquests dies es dediquen més al tortell de reis i a la galette francesa.

Hi ha tres elements indispensables: el rei, la fava i la corona. Sobretot es reclama la fava. "Si no hi és, s'enfaden", assegura el pastisser.

I és que la tradició diu que qui troba la figureta reial és coronat mentre que qui troba la fava no li queda més remei que pagar el tortell. Unes postres que no faltaran en la majoria de les llars.

Informa: Ariadna Comas
Imatge: Marta Paixà