- Agustina Grandvallet ha dimitit com a presidenta de la Federació d´Associacions de Discapacitats, tot i que es manté al capdavant d´AMIDA. Grandvallet ha estat quatre mesos presidint la federació després de la mort de Pere Valls. - SDP alerta que Europa estudia un reglament que podria implicar la necessitat que els andorrans haguessin de sol·licitar visat per poder viatjar als estats de la Unió Europea. El Govern ho ha negat i ha informat que Andorra està dins la llista de països exempts de demanar aquest visat. - "Per començar, en català". És la nova campanya de Política Lingüística dirigida al sector de la restauració. Hi participaran 928 establiments i s´hi ha destinat un pressupost de 16.000 euros. La campanya vol fomentar l´ús de la llengua oficial en bars i restaurants. Ara l´índex d´atenció en català es situa en el 35%. - La Massana, Andorra la Vella i Escaldes Engordany han viscut aquest dimarts una de les jornades més tradicionals, l´escudella de Sant Antoni. Un plat d´hivern que segur que ha ajudat els participants a mitigar el fred. - La neu ha donat pas al fred, al gel i al vent. La baixada de les temperatures ha complicat sobretot la mobilitat en les zones urbanes on ha estat molt díficil caminar pels carrers. Els termòmetres continuaran baixant aquesta nit. La més baixa ha estat de 21 graus negatius a la Font d´Arinsal.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

El tortell de reis, tradició ineludible

  Noticies » Societat   05 de gener, 2017
www.andorradifusio.ad

Segons la tradició, aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui troba la fava és qui l'haurà de pagar. El tortell de reis segueix sent una tradició ineludible per celebrar el 6 de gener i, tot i que hi ha moltes varietats, el de nata segueix sent el més demanat.

Diuen que el secret està en la massa i en el cas del tortell de reis, també passa el mateix. Asseguren que aquest és el secret més ben guardat: fer un bon brioix. El pastisser i propiertari de El Tortell, José Manuel da Silva, explica que per aconseguir-ho es deixa la massa "reposar, fermentar, es fica al forn per coure-la i es farceix de nata, trufa o crema", tot i que també n'hi ha sense farcir "depenent del gust del consumidor".

En aquesta pastisseria, aquests dies s'elaboraran un total de 500 tortells tradicionals de massapà, nata, trufa o crema. El de nata segueix sent el més demanat tot i que el Bolo Rei portuguès o la galette francesa també són una opció. Da Silva afirma que el Bolo Rei "és més compacte, té molts fruits secs i confitats, porta més alcohol i és un brioix que es fa molt per Nadal". Aquests dies es dediquen més al tortell de reis i a la galette francesa.

Hi ha tres elements indispensables: el rei, la fava i la corona. Sobretot es reclama la fava. "Si no hi és, s'enfaden", assegura el pastisser.

I és que la tradició diu que qui troba la figureta reial és coronat mentre que qui troba la fava no li queda més remei que pagar el tortell. Unes postres que no faltaran en la majoria de les llars.

Informa: Ariadna Comas
Imatge: Marta Paixà