Els liberals cedeixen dos vots però adverteixen de la possible inconstitucionalitat de les transferències

www.andorradifusio.ad

Els Liberals han permès finalment la reforma de la llei de transferències. El text havia d'obtenir la majoria tant entre els consellers de la llista nacional com entre els de la territorial. Els Demòcrates tenen majoria en aquesta última, però no entre els consellers nacionals, per la qual cosa necessitaven el vot positiu d'almenys tres membres de l'oposició. Finalment, els liberals Josep Pintat i Joan Carles Camp i la consellera independent Sílvia Bonet hi han votat favorablement i la modificació de la llei ha estat aprovada. La resta de consellers liberals s'han abstingut i SDP i el PS hi han votat en contra.

La intervenció de Josep Pintat després d´un llarg debat ha estat molt esperada. El president dels Liberals ha indicat que considera que el model d'estat és l´adequat, però que calia revisar aquestes lleis per adequar-les a la situació econòmica actual. Els consellers liberals han tingut llibertat de vot. Dos han votat a favor per permetre l'aprovació de les lleis. Pintat ha fet un advertiment. "El grup liberal, a causa de la pressió dels diferents informes jurídics, ha acordat aportar els vots necessaris per deixar prosperar les lleis i que els altres consellers se n'abstinguin i es posin a disposició per si s'escau la interposició dels corresponents recursos d'inconstitucionalitat", deia.

Sílvia Bonet també ha donat un sí a la reforma, però ha puntualitzat que els informes tant del comú de Sant Julià com del Govern han generat desconcert. "Cada informe ha anat en la línia del que defensa qui l'ha demanat", criticava, i animava qui tingués dubtes a utilitzar la via del Constitucional.

El sí dels Liberals i de Sílvia Bonet ha estat celebrat pel Govern. "Vostè no s'ha amagat, vostè defensa, com jo, les set parròquies, però un sol estat, que és Andorra" deia el cap de Govern, Antoni Martí.

La proposta de Pintat sobre una revisió de la llei per part del Constitucional ha estat ben rebuda pel president del grup mixt, que s´ha mostrat molt contrari al text. Pere López, que ha volgut que la llei es votés article per article, hi ha presentat tretze reserves d´esmena. Ha lamentat que s´aprovi una llei que considera que no soluciona la problemàtica. "Els tres consellers socialdemòcrates estaríem en disposició d'afegir-nos a un número de consellers del grup liberal per tal que aquests dubtes importants de constitucionalitat quedessin esvaïts o poguessin quedar resolts o, si el resultat fos que no, tots estiguéssim tranquils que aquesta reforma és constitucional", avançava López.

Víctor Naudi veu aquesta reforma com una modificació encoberta de la Constitució i creu que són lleis que s'hauran de modificar aviat. "Vostè aconseguirà el que volia, equilibrar un pressupost a la seva conveniència, però no necessàriament serà bo per demà", advertia el president suplent del grup mixt al cap de Govern.

La modificació de la llei aprovada aquest divendres preveu que es pugui revisar d´aquí a cinc anys i que es pugui anar adaptant a la conjuntura econòmica.

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Vicente Bellot
Locució: Jordi Cama

Comparteix:

Rescatadors de muntanya proven l'ús del mòbil com a balisa a la pista Avet El projecte de millora dels accessos entre França i Andorra avança a bon ritme