La Fundació Jacqueline Pradère produeix un documental per divulgar com prevenir i afrontar un ictus

www.andorradifusio.ad

L´ictus és amb el càncer i les malalties cardiovasculars una de les malalties més letals. Es preveu que una de cada sis persones al món en patirà un al llarg de la seva vida. Ara la Fundació Jacqueline Pradère ha produït un documental per ajudar a divulgar diferents aspectes d´aquesta malaltia, el més important, la rapidesa d´actuació.

La conferència que a l'abril va fer Antoni Dávalos, cap del servei de Neurologia de l'hospital Germans Trias de Barcelona, va ser el punt de partida del documental "Codi ictus: una cursa contra rellotge", que segons el secretari de la Fundació, Josep Manzano, pretén ser una eina divulgadora i que es posarà al servei de la Marató de TV3, que enguany hi dedica la jornada solidària, del SAAS i de tots els ciutadans. Volen "que sigui una eina de divulgació sobre com prevenir i afrontar l'ictus".

El documental, realitzat pel tècnic de màrqueting de Pyrénés, Daniel Arellano, recull testimonis de persones que han patit la malaltia i de metges amb els quals s'ha buscat transmetre un missatge de proximitat.

La doctora Mercè Avellanet, especialista en rehabilitació, recorda que hi ha un acrònim, FAST, que serà útil per identificar els símptomes d'alarma. Explica que la F és la cara (face en anglès), que indica el símptoma de la paràl·lisi facial, la A ve de la paraula "arm" (braç), per la sensació de debilitat en braços o cames, l'S és d'"speech (la parla) per la dificultat de parlar o entendre, i la T ve de "time" (temps) per la importància d'anar ràpid quan apareixen aquests símptomes.

Aquest dimarts al vespre l'auditori del Centre de Congressos ha acollit l'estrena d'aquest metratge amb el qual la fundació tanca un any dedicat a la malaltia que va patir la seva presidenta i de la qual avui dia està plenament recuperada.

Informa: Rosa Alberch

Comparteix:

El concurs de narrativa fantàstica i de terror d'Encamp premia vuit participants Més dificultats per adoptar