- El cap de Govern ha acordat visitar Portugal els propers mesos per reforçar els vincles econòmics i socials. Així ho ha acordat amb el seu homòleg portugés en una reunió a les Nacions Unides. Antoni Martí també s´ha reunit amb el president de Colòmbia, que donarà suport a la candidatura andorrana per organitzar la cimera iberoamericana de 2020. - El sí dels liberals a la llei de competències i transferències "no és tan rotund" com fa unes setmanes. Estan a l´espera dels informes del Govern sobre la constitucionalitat dels projectes. Amb aquests, i segons com quedin les lleis després de les esmenes, Liberals decidirà la seva posició. N´ha presentat quatre per donar més pes als comuns en la cessió de terrenys. - La Generalitat de Catalunya va habilitar fa uns dies l´opció de votar per correu pel referèndum de l´1 d´octubre. A Andorra són molts els residents que ja han fet la gestió. Això sí, només es pot dur a terme a través de la Poste perquè correus espanyols té ordre de no repartir aquestes missives. - Un 75% dels estudiants del Lycée que cursen estudis universitaris trien universitats franceses. Així ho indica el delegat d´ensenyament de França, que destaca la qualitat i el preu de les carreres universitàries al país veí. Michel Maginot també assenyala els esforços per canviar la dinàmica d´èpoques anteriors i aplaudeix la inversio del país en educació. - Conèixer els recursos dels quals es disposa, planificar-ne l´ús i conscienciar els turistes. Aquests són els eixos principals de les polítiques d´impuls del turisme sostenible que promou l´Organització Mundial del Turisme i que han explicat responsables de l´OMT a Ràdio Nacional. Una lluita a la qual Andorra s´ha de sumar en ser un dels països amb més turistes per habitant.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

La policia augmenta les inspeccions per combatre les noves estratègies dels contrabandistes

  Noticies » Societat   29 d'agost, 2017
www.andorradifusio.ad

S'incrementen les persones que es dediquen al contraban amb fardells el 2016. Sobretot a la zona del Pas de la Casa, on també hi van actuar més bandes organitzades. La policia ha augmentat les inspeccions i els controls als comerços. L´any passat es van comissar gairebé 130.000 paquets de tabac, un 70% més que el 2015.

Els darrers anys s'han incrementat els decomissos de tabac. Els esforços de la lluita contra el contraban van donar l´any passat fruit i es va arribar gairebé als 130.000 paquets de tabac comissats.

El 2016 l´increment es va notar sobretot al Pas de la Casa. El director de la policia, Jordi Moreno, explica que "en aquesta zona es va constatar un increment important de les persones que pujaven a dedicar-se al contraban". A més, afegeix, ho feien "amb els farcells tradicionals per la muntanya" i destaca "un increment important de bandes organitzades, sobretot del costat francès".

Pel que fa a aquestes bandes, el sistema de contraban ha canviat; ara es compren petites quantitats en diversos comerços, i és més difícil de detectar.

Tot i que Moreno assegura que s'ha notat la disminució dels contrabandistes al Pas de la Casa, l'operatiu no s'ha tancat i s'han ampliat els controls als comerços de tabac. Indica que "s'estan fent més inspeccions d'inventaris i vigilàncies per controlar la gent que entra" per comprovar "si efectivament es ven el tabac que legalment es pot vendre".

Finalment, les operacions també s'encaminen al bloqueig dels diners que provenen del contraban.

La direcció de la policia creu que amb els reforços i les investigacions d'aquest any s'aconseguiran bons resultats.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Cristina Jubete