L'àrea de suport als joves tutelats i extutelats atén 54 persones

www.andorradifusio.ad

L'àrea de suport als joves tutelats i extutelats ha vist com la demanda d'atenció ha anat a l'alça des que es va posar en marxa aquest servei. Ara ja són 54 les persones ateses, 22 de les quals a l'espai de suport i 32 al d'orientació als joves en situació de vulnerabilitat.

Segons els responsables del servei, l'augment es produeix pel canvi de metodologia en el treball, que ha propiciat que molts s'hi adrecin per pròpia iniciativa.

El perfil dels que decideixen acudir al servei és, bàsicament, el de joves que arrosseguen problemes des de fa temps. El servei pretén fomentar l'autonomia dels joves, realitzant un acompanyament en el procés cap a l'emancipació.

La major part dels joves tutelats des de l'administració no poden tornar al seu nucli biològic. El servei disposa de quatre habitatges, de nou places, on els joves poden assolir la seva inserció formativa o laboral. A més es fa un seguiment dels joves quan ja no viuen en aquests habitatges.

Servei de WhatsApp

Recentment s’ha posat en marxa un servei de WhatsApp que creuen que ha de facilitar encara més que els joves s’apropin a aquest servei, ja que de fet ha tingut una bona acollida. D’aquesta manera, l'educador social David Molina diu que per a alguns joves és més fàcil explicar el que els passa a través del telèfon mòbil i que d’aquesta manera s’estableix un primer contacte molt important per posteriorment incidir en la creació “d’un vincle” que faci que es fomenti l’autonomia del jove, però des d’un “acompanyament” que serveix perquè “decideixi” què vol fer. És a dir, es tracta que el jove prengui les seves decisions i que els professionals li puguin donar suport, sense que es vegi obligat a fer les coses. El treball se centra en el jove però de vegades també es pot estendre al nucli familiar perquè la relació millori. Hi ha persones a les quals se’ls ajuda a trobar feina o se’ls orienta perquè puguin continuar els seus estudis. Fins i tot se’ls acompanya a la Unitat de Conductes Addictives si és que pateixen algun tipus d’addicció.

Una jove que ha fet servir aquest servei valora que quan hi va arribar estava “molt perduda” i amb problemes en la relació amb la seva mare i que gràcies al suport que ha obtingut ara vol reprendre els seus estudis i fer la carrera d’infermeria. “M’han ajudat moltíssim” explica, afegint que anima els joves que tenen algun problema a demanar ajuda.

Després de desenvolupar aquestes línies de treball de suport als joves vulnerables i tutelats i extutetals, serà la d’educació intensiva la que es posarà “en breu” en funcionament i servirà per donar complementarietat a l’atenció actual.


Informa: Agència ANA
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

El Govern fa una emissió de seixanta milions de deute públic a cinc anys Lola Barranco: L'art com a teràpia davant de situacions difícils