- La manca d´habitatge de lloguer no es pot resoldre per decret. Així ho afirma el ministre d´Afers Socials, que rebutja la proposta sindical de limitar a sis-cents euros el preu del lloguer. Xavier Espot assegura que són mesures per a les quals el Govern no té competències. - El grup Cirsa, un dels grups que vol construir el casino al clot d´Emprivat, ha encarregat al despatx de Norman Foster un projecte immobiliari en aquesta zona. La voluntat és que que inclogui habitatges de luxe, un hotel de cinc estrelles i un centre comercial amb marques Premium. - L´equip Menairons, de l´Escola Andorrana de batxillerat, s´ha proclamat campió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat i representarà la Universitat d´Andorra a la fase final que es farà a l´abri a Elx. Competiran contra els altres finalistes de les universitats de la Xarxa Vives que tenen el català com a llengua pròpia. - L´església de Sant Pere Màrtir d´Escaldes Engordany ha acollit aquest dissabte la missa funerària en record a Samuel Prada León. Familiars i amics han volgut acomiadar-se del jove resident al Principat de 24 anys, que va perdre la vida a Síria en un combat contra d´Estat Islàmic. La missa s´ha celebrat sense el cos del difunt, que continua a Síria pendent que les milícies kurdes el puguin repatriar. - El FC Andorra ha guanyat aquest dissabte amb claredat al cuer de la lliga, el Valls, per 3 gols a 0. Tot i les nombroses baixes, els de Candi Viladrich han dominat gran part del partit. El resultat permet als andorrans situar-se amb 39 punts. Un pas més cap a la salvació i, fins i tot, mirar cotes més altes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Mobilitat i l'ACA fan una aposta clara pel transport sostenible

  Noticies » Societat   14 de novembre, 2017
www.andorradifusio.ad

Cal redefinir el model de mobilitat perquè els cotxes donin pas a les persones. Aquest és el repte que s'ha de plantejar Andorra en el futur proper i que passa per potenciar la convivència entre el cotxe particular, la bicicleta, el vianant i el transport públic. A Andorra actualment el 75% dels desplaçaments es fan amb cotxe particular, un fet que es vol canviar amb mesures com ara la potenciació de la bici elèctrica.

A Andorra hi ha un parc mòbil de 82.000 cotxes, xifra que suposa 1,2 cotxes per persona. Diàriament es fan 200.000 desplaçaments. El 75% es fa amb cotxe particular i només el 25% a peu, bicicleta i transport públic.

Aquestes dades reflecteixen la preeminença del cotxe particular que es vol canviar en un futur no gaire llunyà. Això és el que s'ha posat sobre la taula a la jornada sobre mobilitat celebrada amb motiu de vintè aniversari de l'Agència de Mobilitat. El seu cap, Jaume Bonell, assegura que el canvi de model començarà amb la implantació de la bicicleta elèctrica. Després s'haurà d'afrontar el disseny d'un transport públic més barat i eficient. Creu que s'ha d'apostar polítcament per aquest transport i defensa que "ha de tenir un preu atractiu i ser una alternativa real a la mobilitat viària". Assegura que "si tenim la capacitat de poder convèncer que és una alternativa, el seu ús podria arribar a suposar el 50% de la mobilitat".

Aquest canvi també és demanat per la societat. El president de l'ACA, Antini Sasplugas, assegura que cal posar la persona al centre del model i no el cotxe. Un canvi de mentalitat que encara no es visualitza als plans dissenyats. "On són les persones? Només hi ha carreteres i cotxes? On són els models de transport públic barats i eficients? On són els carrils bici?", planteja. Assegura que "s'ha solucionat el problema de la xarxa viària però continuo veient que falta enfocar-se en les persones".

A la jornada s'han presentat les noves tecnologies i aplicacions per gestionar el trànsit, unes eines que han de facilitar el camí cap a la convivència dels mitjans de transport.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Vicente Bellot