- El soldat de 24 anys mort a Síria el passat 10 de febrer, era resident espanyol. Militava a les forces kurdes lluitant contra l´Estat Islàmic i es va unir a la campanya turca per raons humanitàries. Samuel Prada León nascut a Ourense, vivia des de feia molts anys al Principat on va passar la seva etapa escolar, primer al Sagrada Família i posteriorment al Sant Ermengol. - El comú d´Andorra la Vella està disposat a entrar en el finançament de la construcció del recinte multifuncional. També a cedir-ne gratuïtament els terrenys. Segons Conxita Marsol, n´hi hauria tres de disponibles i amb possibilitats. La cònsol major de la capital ja ha transmès aquesta voluntat al Govern, que continua avaluant la viabilitat del projecte. - Els serveis mínims a batxillerat i formació professional enfronten Govern i sindicats. El SEP no en vol establir mentre que des del ministeri es demana un docent cada quatre grups classe. El ministre Jover considera que el sindicat s´ha extralimitat demanant als pares que no portin els fills a l´escola. - El comú de la Massana invertirà 1,7 milions d´euros en la millora de la xarxa d´aigües. Es preveu que les obres estiguin enllestides a començament d´estiu. Des de la majoria es destaca que la inversió destinada serà sufragada amb excedents de la tresoreria, per la qual cosa no caldrà recórrer a crèdits.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Mobilitat i l'ACA fan una aposta clara pel transport sostenible

  Noticies » Societat   14 de novembre, 2017
www.andorradifusio.ad

Cal redefinir el model de mobilitat perquè els cotxes donin pas a les persones. Aquest és el repte que s'ha de plantejar Andorra en el futur proper i que passa per potenciar la convivència entre el cotxe particular, la bicicleta, el vianant i el transport públic. A Andorra actualment el 75% dels desplaçaments es fan amb cotxe particular, un fet que es vol canviar amb mesures com ara la potenciació de la bici elèctrica.

A Andorra hi ha un parc mòbil de 82.000 cotxes, xifra que suposa 1,2 cotxes per persona. Diàriament es fan 200.000 desplaçaments. El 75% es fa amb cotxe particular i només el 25% a peu, bicicleta i transport públic.

Aquestes dades reflecteixen la preeminença del cotxe particular que es vol canviar en un futur no gaire llunyà. Això és el que s'ha posat sobre la taula a la jornada sobre mobilitat celebrada amb motiu de vintè aniversari de l'Agència de Mobilitat. El seu cap, Jaume Bonell, assegura que el canvi de model començarà amb la implantació de la bicicleta elèctrica. Després s'haurà d'afrontar el disseny d'un transport públic més barat i eficient. Creu que s'ha d'apostar polítcament per aquest transport i defensa que "ha de tenir un preu atractiu i ser una alternativa real a la mobilitat viària". Assegura que "si tenim la capacitat de poder convèncer que és una alternativa, el seu ús podria arribar a suposar el 50% de la mobilitat".

Aquest canvi també és demanat per la societat. El president de l'ACA, Antini Sasplugas, assegura que cal posar la persona al centre del model i no el cotxe. Un canvi de mentalitat que encara no es visualitza als plans dissenyats. "On són les persones? Només hi ha carreteres i cotxes? On són els models de transport públic barats i eficients? On són els carrils bici?", planteja. Assegura que "s'ha solucionat el problema de la xarxa viària però continuo veient que falta enfocar-se en les persones".

A la jornada s'han presentat les noves tecnologies i aplicacions per gestionar el trànsit, unes eines que han de facilitar el camí cap a la convivència dels mitjans de transport.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Vicente Bellot