- La junta de presidents decidirà aquest dimarts si corrobora la proposta per reformar el grup mixt. A grans trets, la reforma atorgaria a Josep Pintat la presidència del grup, substituint Pere López, el qual ocuparia el càrrec de president suplent. - La segona fase de les obres d´embelliment de l´avinguda Tarragona, que s´han iniciat aquest dilluns, quedaran enllestides al mes d´abril, segons ha avançat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Entre altres millores, es crearà un carril bici i es mantindran els dos carrils de circulació en ambdós sentits. - Més de vint persones amb discapacitat encara tenen un contracte de baix rendiment. El Govern recorda que són contractacions il·legals i treballa perquè més empreses se sumin a les 10 que ja hi ha a la xarxa d´empreses inclusives. Aquest dilluns s´han incorporat tres més. - Els treballs de l´ampliació de l´escola andorrana de Santa Coloma comencen aquest estiu i s´allargaran per espai de 18 mesos. Es construiran 18 aules noves i s´aconseguirà reagrupar tots els estudiants del mateix sistema educatiu en un únic edifici. - Ha començat el judici pel cas BPA. L´arribada dels 25 acusats i els seus advocats ha causat una gran expectació. Fins a l´entrada de la sala, a Prada Casadet, s´ha apropat l´accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, que ha saludat Joan Pau Miquel, el principal acusat en aquesta causa i a la resta dels seus excompanys. La vista ha començat amb la presentació de les qüestions prèvies.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Reportatge: com analitzen la neu els banders per establir el risc d'allaus

  Noticies » Societat   13 de gener, 2018
www.andorradifusio.ad

Amb l'objectiu d'oferir butlletins de risc d'allaus específics per cada zona del país, des d'aquest hivern és el Cos de Banders qui s'encarrega de fer els sondatges per analitzar l'estat de la neu. La tasca es porta a terme tots els dilluns, dimecres i divendres, cada cop en una zona de muntanya diferent. Es tracta d'un treball minuciós per mesurar les característiques de cada capa del mantell nival i poder detectar si n'hi ha alguna d'inestable que pugui provocar una allau.

Des d'aquesta temporada d'hivern, és el Cos de Banders qui s'encarrega dels sondatges de la neu per establir el risc d'allaus. Abans ho feia una empresa externa i prèviament els butlletins d'allaus els elaborava Meteo France amb dades de les estacions, però el Govern ha decidit fer-ho amb mitjans propis per aconseguir un salt qualitatiu.

L'equip està format per set membres, i fan sondatges tots els dilluns, dimecres i divendres. Cada dia es traslladen a un punt diferent de la geografia, que l'Oficina d'Energia i Canvi Climàtic ha considerat rellevant meteorològicament.

Un cop al lloc, s'informa de les condicions del temps i es mesura el gruix de neu. A continuació, es fa un sondatge per percussió per detectar les diferents capes de neu, i es fa un tall al mantell nival per poder-les analitzar. De cadascuna se'n calcula la seva duresa, densitat, humitat, temperatura i el tipus de gra de neu.

L'objectiu dels sondatges és poder informar la població del risc d'allaus, que cal consultar abans de cada sortida a la muntanya. Tot i que actualment el risc se situa en 2 sobre 5, els banders recomanen portar sempre pala, sonda i Arva, informar d'on es va, i consultar la previsió del temps.

Imatges: Marta Tort
Informa: Esther Jover
Locució: Laura Massegú