Un buf al cor en nens petits. És greu?

Un buf al cor en nens petits. És greu?

Tenir un buf al cor, dolor toràcic o palpitacions són els motius més freqüents de consulta al cardiòleg infantil. Són consultes que, tot i que poden generar preocupació en els pares i els nens, en la majoria de casos tenen un bon pronòstic.

És una malaltia?

Hi ha molta gent que es pensa que tenir un buf al cor és tenir una malaltia. No és així! Un buf és, senzillament, un soroll que se sent en algunes persones a l’auscultar el cor. Dins el cor hi ha diferents cavitats i vàlvules, i la sang passant-hi a través pot generar turbulències que donen lloc al que anomenem un buf.

Hem de saber que s’ausculten bufs en algun moment de la vida en més del 80% dels cors sans!

En una minoria de les ocasions, un buf pot ser símptoma d’una anomalia en l’estructura del cor. Això es pot saber realitzant una ecocardiografia, que és una ecografia, similar a la que es fa en les embarassades, però en aquest cas per veure amb detall l’estructura cardíaca.

En la majoria de casos, però, l'ecografia determinarà que es tracta d’un cor completament normal i aleshores el buf serà considerat un buf innocent o funcional. No es tracta, doncs, d’una condició patològica, sinó d’una característica de l’auscultació cardíaca, que no implica cap conseqüència ni problema de salut a curt ni a llarg termini.

Dolor toràcic en nens

Un altra motiu de consulta freqüent és el dolor toràcic en nens. A diferència de l’adult, on l’infart agut de miocardi entra dins els possibles diagnòstics, en nens un dolor toràcic difícilment serà causat per un problema cardíac. Són molt més freqüents les causes osteomusculars, respiratòries, psicògenes o fins i tot gastrointestinals.

La majoria d’infarts de miocardi són causats per l’obstrucció de les artèries coronàries per ateroesclerosi o plaques d’ateroma, una condició realment infreqüents en infants.          

Menys d’un 4% dels nens que es queixen de mal al pit tindran un problema al cor.

Cal alarmar-nos quan el dolor toràcic s’acompanya de palpitacions, sudoració, malestar general o pèrdua sobtada del coneixement.

Palpitacions

Finalment, les palpitacions en infants també poden ser motiu de preocupació en els pares. Tot i que la majoria de vegades seran causades per arrítmies benignes, poden generar molta angoixa en el nen/a que les pateix i en la família, i sovint són de difícil diagnòstic perquè a la seva arribada a Urgències ja han desaparegut. Afortunadament avui en dia disposem de nombroses eines per al diagnòstic i tractament de les arrítmies tant en infants com en adults.

En definitiva, tot i que els problemes cardíacs són infreqüents en nens prèviament sans, cal consultar el pediatra en cas de dubte, ja que un diagnòstic precoç pot evitar problemes més endavant. També es recomana fer una revisió cardíaca en aquells infants que fan molt esport o en els que tenen antecedents familiars de cardiopaties congènites o arrítmies.

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatria Km.0

La doctora Ferrer també és col·laboradora del programa d'RNA Ara i Aquí. Pots escoltar sota aquestes línies el podcast sobre els dolors toràcics en nens:

Fotografia de portada: pxhere.com (llicència Creative Commons)

 

Comparteix: