La infidelitat, causa o conseqüència?

La infidelitat, causa o conseqüència?

- Però, com has pogut? Per què m’has fet això? No m’ho puc creure! Jo confiava en tu.
- Ho sento... em sap greu...

Qui més qui menys, ha estat o ha patit una infidelitat i si no, probablement coneix algú què s’ha trobat en aquesta situació, ja sigui en una banda o en l’altra.

No és estrany que en algun moment haguem sentit comentaris sobre els motius que tenia o no tenia una persona per ser infidel. Però són les infidelitats causa o conseqüència en els problemes de relació de parella?

La infidelitat és un element cultural què no és exactament el mateix per a cada persona. Hi ha qui considera infidelitat una relació sexual fora de la parella, per una altra persona pot ser petonejar-se i per a d’altres pot ser flirtejar. Aquesta darrera opció s’ha vist incrementada amb l’aparició de les xarxes socials. Del que es tracta en tots els casos és d’una pèrdua de confiança per haver trencat les normes establertes en la parella.

Entre els motius principals per ser infidel trobem la por a perdre la parella, el sentiment d’inseguretat fa que es cerqui fora l’element de satisfacció que no es troba en la relació. Dintre d’aquestes mancances les més recurrents són la falta d’atenció i de connexió emocional. En aquest sentit també hi ha un grup de persones que en sentir-se abandonades per la parella recorren a la infidelitat com una forma de venjança o de demostrar-se que sí que són dignes de ser admirades i desitjades. Una altra de les motivacions per ser infidel té a veure amb la necessitat de viure experiències noves, el sentiment de monotonia, que falta quelcom o sentir-se insatisfet emocionalment, intel·lectualment o sexualment. I finalment, hi ha persones que no valoren negativament la infidelitat i, per tant, no estan tancades a aquesta opció.

Com veiem, doncs, les infidelitats poden ser causa o conseqüència en els conflictes. És per aquest motiu que en el cas d’estar en una relació de parella on hi hagi hagut una infidelitat, caldrà valorar quins han estat els motius que han portat a aquesta situació i què és allò què s’hi vol fer.

Les regles del joc s’han d’establir entre els dos, han de suposar un benestar psicoemocional per a ambdues parts, en el cas de trencar-se i voler continuar amb la relació, s’han d’afrontar de forma conjunta. Al contrari del que es pugui pensar, en alguns casos, una infidelitat pot acabar resultant un punt de creixement i enfortiment de la relació, ja que pot obligar a afrontar conflictes previs que s’estaven deixant de banda.

Un article de Nathalie Garcia Manitz, psicòloga a NGM Psicologia

Comparteix: