L'astènia primaveral, una qüestió de llum

L'astènia primaveral, una qüestió de llum

El terme "astènia" s'utilitza per fer referència a estats de fatiga generalitzada, tant física com psicològica. I és que literalment, la paraula astènia significa "falta de força” en grec.

L'astènia pot ser un símptoma de molts trastorns diferents. Algunes persones, especialment dones de mitjana edat, senten cansament i un descens en l'estat d'ànim que coincideixen amb l'arribada de la primavera. Aquests casos es coneixen com 'astènia primaveral'. Es tracta d'una alteració transitòria i lleu que no arriba a la categoria de trastorn, a diferència del trastorn afectiu estacional (TAE), que es produeix més habitualment a l'hivern. Tant l'astènia primaveral com el TAE són relacionats amb l'exposició a la llum natural.

Els símptomes d'astènia primaveral s'atribueixen principalment a les fluctuacions en la temperatura i el nombre d'hores de llum solar pròpies d'aquesta estació, que provoquen canvis hormonals en l'organisme. Tot i que les causes de l'astènia primaveral no estan del tot clares, la hipòtesi més acceptada diu que amb l'arribada de la primavera es produeix una alteració en els nivells sanguinis d'alguns neurotransmissors i hormones, com la serotonina i les endorfines. A més, l'exposició a la llum natural augmenta l'alliberament de melatonina, una hormona que afavoreix el son. Aquests factors, units a la reducció de la pressió sanguínia que es produeix quan puja la temperatura, fan que el cos consumeixi quantitats importants d'energia i afavoreixen l'aparició de sensacions de cansament, debilitat i somnolència.

L'astènia primaveral es dona sobretot quan ens adaptem al canvi d'hora del mes de març, perdurant fins que el cos s'habitua al nou horari (aproximadament una o dues setmanes). Consisteix habitualment en símptomes relacionats amb la fatiga i el cansament generalitzats; així, les persones que pateixen aquesta alteració refereixen dificultats per bregar amb les seves obligacions quotidianes i somnolència diürna, encara que dormin un nombre adequat d'hores.

La fatiga física s'associa sovint a símptomes psicològics, entre ells la tristesa o la disminució de la motivació, de la capacitat de concentració, de la gana i del desig sexual. Així mateix els símptomes de l'astènia primaveral inclouen moltes vegades alteracions de caràcter ansiós, especialment nerviosisme, irritabilitat i dificultats per agafar el son. El mal de cap i d'articulacions, la sensació de mareig, la disfunció erèctil i el malestar generalitzat són altres dels símptomes més comuns de l'astènia primaveral.

Com podem combatre-la?

  • Menja sà i variat: fruites, verdures, llegums i fruits secs. Evita els menjars hipercalórics!
  • Practica exercici físic, si és a l’aire lliure millor.
  • Augmentar les hores de son, entre 7-8h diàries o adaptant-les en funció de les teves necessitats.
  • Cuida els teus cicles circadians: són les teves marees, el ritme natural del teu cos.
  • Realitza activitats agradables, sobretot amb els teus éssers estimats!
  • Recordeu: els tòxics, moderar-los, el tabac i l’alcohol intentar suprimir-los i el cafè i begudes estimulants, controlar-les bé.

Bona primavera i amb un somriure expansiu!

 

Un article del doctor Rafael Sarandeses
Metge especialista en medicina familiar i en medicina del treball

 

Comparteix: