Les ones del Wi-Fi ens faran zombis?

Les ones del Wi-Fi ens faran zombis?

Tots vivim menys segurs des que The Walking Dead ens ha mostrat una crua realitat, i és que amb tant de zombi solt, ningú pot estar segur... Ho podem estar, però, amb tant espai electromagnètic al nostre voltant?

No cal insistir massa en l'impressionant augment de la telefonia mòbil i les xarxes Wi-Fi. De la mateixa manera han sorgit temors sobre l'impacte en la nostra salut i la dels nostres fills sotmesos a constants radiacions electromagnètiques emeses per aquesta connexió sense fil d'imparable acceptació.

Hem arribat fins i tot a punt de veure com prolifera una nova malaltia, l'electrosensibilitat, persones que pateixen símptomes de malestar estant en contacte amb la radiació electromagnètica. Cefalees, dolors musculars i en articulacions, vertígens i malestar general són algunes de les conseqüències d'estar exposat a aquest tipus de radiació, segons diferents testimonis.

Però, sabem què són les ones electromagnètiques? Són realment perjudicials les xarxes Wi-Fi? Causen tumors els mòbils? Anem pas a pas.

La gran preocupació que ens sorgeix en parlar de la telefonia mòbil i el Wi-Fi amb els quals convivim diàriament és la seva relació amb el càncer i la radiació emesa per aquests aparells. La radiació ens envolta en tot l'entorn i prové de la llum del sol, de les roques, del tomàquet que avui menjarem a l'amanida, de les bombetes que adornen el nostre arbre de Nadal i fins i tot de nosaltres mateixos. El problema per a la nostra salut no està en la radiació en si mateixa sinó en la seva energia.

Una ona electromagnètica és una vibració del camp elèctric i magnètic en l'espai. Quan aquestes pertorbacions de tots dos camps apareixen juntes sorgeix la nostra protagonista, l'ona electromagnètica.

La radiació electromagnètica emesa per les ones de ràdio, de televisió, del nostre comandament a distància o quan ens fem una radiografia es diferencien en la seva freqüència de vibració.

Ones de diferents freqüències. A la part superior, les de freqüència més baixa.


Doncs bé, arribats a aquest punt és important destacar que com més gran és la freqüència d'una ona, més gran és l'energia i més perillosa és per a la nostra salut, perquè pot trencar enllaços moleculars i afectar per tant al nostre ADN. El nostre ADN posseeix la capacitat de reparació, però poden produir-se errors en aquest procés que portin a l'aparició de tumors.

Quin tipus de radiacions poden provocar aquest efecte? Vegem. La radiació electromagnètica podem dividir-la en ionitzant (alta energia) i no ionitzant (baixa energia)

Entre les primeres trobem la radiació gamma que prové dels raigs còsmics, els raigs X o la llum ultraviolada que rebem del sol cada dia, i entre les que no tenen la capacitat d'alterar el nostre ADN està la radiació infraroja dels comandaments de TV, els microones i les ones de ràdio i TV al rang trobem la telefonia mòbil i el Wi-Fi. Arribats a aquest punt ja podem començar a separar amb un criteri científic els diferents efectes de les radiacions.

Font: Wikimedia Commons Traducció de http://invisibilitat.blogspot.com


Viatjar per l'espai a pit descobert sembla no ser molt recomanable per la radiació gamma, però poques vegades ens passarà. Aficionar-se a les radiografies tampoc sembla molt convenient, així com prendre el sol en excés i sense protecció pot provocar-nos càncer de pell per estar aquesta radiació en el rang de les ionitzants.

No obstant això, canviar de canal amb el comandament de la TV, escalfar el menjar al microones, fer deures a prop d'una bombeta o parlar per telèfon l'únic que pot provocar és un imperceptible escalfament dels teixits. Per tant, apagar el Wi-Fi a la nit no ens provocarà cap problema, però deixar-lo encès tampoc. Nosaltres decidim, però sense que ningú s'alarmi i manipuli.

S'han fet múltiples estudis per conèixer els efectes dels mòbils sobre el cervell, utilitzant grups de persones que l'utilitzen enfront de grups que no el fan servir. Els resultats de tots és que no hi ha relació directa entre l'ús del mòbil i l'aparició de malalties com el càncer. De tota manera, l'obligació de la ciència és seguir estudiant possibles efectes. És més difícil veure la relació amb altres noves malalties que semblen estar més relacionades amb efectes nocebo (contrari al placebo, on sentim malestar per una suggestió externa) que amb una causa fisiològica. Si els casos d'electrosensibilitat fossin creixents i atesa la quantitat d'antenes de telefonia i Wi-Fi de la societat actual, acabarem com un grup de zombis deambulant pels nostres carrers.

Un dels estudis més seriosos realitzats a Espanya ha estat el d'un equip de doctors en física de la Facultat de Medicina i l'Escola Superior d'Enginyeria Informàtica de la Universitat de Castilla la Mancha (UCLM) on es van obtenir durant un any més de 13 milions de dades on s'evidencia que la radiació emesa per l'ones de ràdio FM són molt més altes que les produïdes per la telefonia mòbil i que les medicions es trobaven en el 90% dels casos entre 500 i 10.000 vegades per sota del límit legal, que es regeix pel principi de precaució.

La conclusió d'aquest estudi és que rebem la mateixa radiació del Wi-Fi i telèfons mòbils que una bombeta de 100 W situada a 1 km de distància, o la mateixa que rebríem d'una d'aquestes bombetes de llums de l'arbre de Nadal si la tinguéssim a la mà durant tot el dia.

De manera que molt de compte a apropar els nens a la il·luminació nadalenca, no fos cas que la causa de l'inici de The Walking Dead estigui més a prop del que nosaltres crèiem...

Bon Nadal i Bon Any!

 


Un article de Carlos Moreno, cap del departament de Ciències del Col·legi del Pirineu i professor a la Universitat d'Andorra

Comparteix: