Quan començar l'escola bressol?

Quan començar l'escola bressol?

El moment de començar a portar una criatura a l’escola bressol depèn molt de les circumstàncies de cada família, del caràcter de l’infant i de les polítiques de conciliació de cada empresa. A totes les mares ens agradaria quedar-nos més temps amb els nostres fills, però desgraciadament això no sempre és possible.

La majoria d’experts coincideixen a assenyalar el moment adequat per començar a anar a l’escola bressol al voltant dels 2 anys. En aquest moment, el sistema immunitari de l’infant és prou madur per enfrontar-se a les infeccions que es trobarà en estar en contacte amb les altres criatures. Segurament es posarà malalt diverses vegades els primers mesos d’escola, però les infeccions es toleraran molt millor a aquesta edat que als 4 mesos, per exemple. La immunització forma part del desenvolupament normal, i cal saber que el primer hivern escolar probablement passarà més temps a casa que a l’escola.

Adaptació

A més a més, el seu desenvolupament psicomotor fa que al voltant dels 18-24 mesos sigui capaç d’adaptar-se amb més facilitat a l’escola. Sovint no li agrada que el pare o la mare el deixi, però és capaç d’entendre que més tard tornarà a buscar-lo. Hem de recordar sempre acomiadar-nos en deixar-lo, encara que resulti difícil, i dir-li que més tard (després de dinar, o després de dormir) l´anirem a buscar. Marxar d’amagat quan està distret només li crearà inseguretat i li dificultarà l’adaptació.

Socialització i rutines

Pel que fa a la socialització, abans dels 12 mesos l’únic que necessita és estar en un entorn segur, càlid i amorós prop de la mare, del pare o de qualsevol altra figura de vincle. No s’han observat beneficis quant a la socialització amb l’inici precoç de l’escola bressol, més aviat al contrari. És justament al voltant dels 18-24 mesos quan comença a apreciar la companyia dels altres infants i quan gaudirà de les activitats proposades pels educadors.

La introducció de rutines (penjar la jaqueta, aprendre a fer fila per anar al menjador, seguir les normes del grup) prèvia a l’inici de l’escolarització obligatòria també resulta positiva.

Fomentar l'alletament matern

Sigui quin sigui el moment escollit, es desaconsella començar abans dels 6 mesos. Durant aquesta etapa, el nadó hauria d’estar com més temps millor amb la seva mare, per afavorir l’alletament matern almenys fins a aquesta edat, seguint els criteris de l´OMS.

L’alletament matern, a més dels avantatges que suposa com a vincle, proporciona molts beneficis immunitaris i és important mantenir-lo tant temps com sigui possible. De fet, un punt bàsic de les polítiques de conciliació dels governs hauria de ser una baixa maternal de com a mínim 6 mesos.

A vegades es comença l’escola bressol en un determinat moment i l’adaptació no és satisfactòria. No hi ha cap problema a esperar unes setmanes o uns mesos i provar-ho més endavant. Segurament la segona vegada, amb el nen més gran, resultarà molt més senzill.

Opcions: cuidador o escola bressol de confiança

En cas de no poder estar amb la mare aquest primer any de vida, pot ser positiva la figura d’un cuidador. Alguna persona generalment de la família o de l’entorn proper de l’infant que es pugui fer càrrec del petit mentre els pares treballen. En cas de buscar un cuidador extern a l’entorn habitual, caldrà prendre’s també un temps d’adaptació.

Si finalment ens cal o decidim deixar-lo a l’escola bressol de ben petit, convé que busquem una escoleta on puguin oferir un tracte personalitzat i, sobretot, mostrar en tot moment confiança en els professionals que atendran el nostre fill. Fer comentaris negatius davant del nen o mostrar inseguretat a l’hora de deixar-lo només farà que ell també se senti insegur.

Temps de qualitat

A més, quan l’anem a buscar, caldrà compensar la separació amb temps de qualitat quan estiguem junts. És possible que ens reclamin més a la nit o que ens demanin més atenció quan som amb ells. És completament normal i amb una bona gestió de les seves i les nostres emocions aconseguirem minimitzar l’impacte de la separació. 

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatria Km.0

La doctora Ferrer també és col·laboradora del programa d'RNA Ara i Aquí. Pots escoltar sota aquestes línies el podcast sobre quan és el moment més adient per 'debutar' a l'escola bressol

 

Comparteix: