Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

“Star Wars. Els últims jedi”, molta acció per a un guió pobre

“Star Wars. Els últims jedi”, molta acció per a un guió pobre

S'apaguen els llums, apareix a la pantalla la mítica frase "A long time ago in a galaxy far, far away..." i de sobte comença a sonar la banda sonora de John Williams que emociona bona part de la sala. Som davant la vuitena entrega de Star Wars, “Els últims jedi”, una de les estrenes més esperades de l'any. 

Així ho va demostrar en el seu primer cap de setmana, quan va recaptar més de 220 milions de dòlars col·locant-se com la segona estrena més gran de tots els temps, precedida curiosament per la seva antecessora Star Wars episodi VII "El despertar de la força".

La saga galàctica ha aconseguit des de la seva primera creació l'any 1977 sumar seguidors incondicionals arreu del planeta, i entre ells m'hi incloc. La nova proposta dirigida per Rian Jhonson arrenca amb una bona dosi d'acció, protagonitzada per les batalles espacials entre la Resistència i la Primera Ordre. Amb un muntatge trepidant i uns efectes digitals impecables, el so dels caces TIE sobrevolant l'espai i passant ben arran dels bombarders aconsegueixen fer vibrar les butaques de la sala.

"Els últims jedi" conté bona part dels ingredients per fer les delícies dels espectadors: lluites d'espases laser, personatges fantàstics, combats intergalàctics, dosis humor i l'aparició, encara que en alguns casos sigui una mica agafat amb pinces, dels personatges de sempre: Luke Skywalker. la princesa Leia, R2-D2, C-3PO i el pelut Chewbacca. Fanatismes a banda, la nova pel·lícula ofereix a l'espectador moments de llum memorables com els de l'últim terç de metratge i d'altres de foscor, que fan de difícil digestió els 150 minuts.

La nova entrega ensopega en l'essencial, el guió. La història gira al voltant de dos elements centrals, les batalles espacials i persecucions de l'Imperi, ara Primera Ordre, la Resistència, i els conflictes de la nostra protagonista Rey i l'antagonista Kylo Ren sobre l'ús de la força.

El principal problema és que durant el llargmetratge entren i surten un munt de personatges secundaris que desvien l'atenció de l'espectador amb seqüències accessori, com la del casino de Canto Bight i en canvi no desenvolupen personatges principals com el líder suprem Snoke que desapareix de manera fugaç, o les seqüències de l'illa de Ahch-To entre Mark Hamill i Rey, on particularment vaig trobar que desaprofitaven una excel·lent oportunitat de mostrar seqüències més interessants de la formació de Rey en els camins de la força.

A banda dels alts i baixos en el guió Star Wars VIII compta amb un excel·lent treball de fotografia a càrrec de Steve Yedlin, soci habitual de Rian Johnson. Durant el llargmetratge es pot gaudir de plans d'alta factura visual on el color vermell predomina en bona part de les seqüències com les del saló del líder suprem. Les localitzacions, algunes en decorats nous i d'altres en planetes coneguts, aconsegueixen combinar a la perfecció els nous elements amb d'altres que ens evoquen a la saga original com l'espectacular batalla del planeta Crait. Tot plegat amenitzat per la brillant banda sonora de John Williams que aconsegueix, com és habitual combinar cada personatge amb uns acords musicals.

La música continua sonant i s'encenen els llums de la sala. Amb el temps just per pair l'explosió d'imatges que hem vist durant dues hores i mitja, els fans de Star Wars ja esperem amb il·lusió que arribi la nova entrega, ja sense Carrie Fisher. O no?

Un article d'Hèctor Romance, periodista d'RTVA i director de cinema 

Comparteix: