Àmplia majoria per regular per primer cop l'acció exterior i la progressió professional diplomàtica

www.andorradifusio.ad

Per àmplia majoria del Consell General s'ha regulat per primer cop la llei que regula l'acció exterior i la progressió professional diplomàtica. Un aspecte, aquest últim, que inclou avaluacions més rigoroses, per professionalitzar encara més el cos.

Per primera vegada, el Consell General ha tirat endavant el projecte de llei del servei d'acció exterior i de la carrera diplomàtica. Ho ha fet només amb el vot en contra de Víctor Naudi, que tot i considerar-la indispensable, creu que s'ha tramitat tard. I els socialdemòcrates s'han abstingut, argumentat que no l'han pogut treballar prou a causa de l'acumulació de textos en aquest final de legislatura. També han posat en dubte que la llei no s'hagi fet a mida per algunes persones.

"Hi havia el temps suficient durant la legislatura per poder tramitar i debatre aquesta llei anant a cercar el màxim consens a la cambra. Una llei com aquesta s'hauria de despolititzar, però la majoria que governa no ho ha volgut així", lamentava el conseller d'SDP Víctor Naudi.

El president suplent del grup mixt, el conseller del PS Pere López, ha considerat, per la seva banda, que "igual que la llei de la funció pública deixa tantes coses obertes al reglament i, per tant, a possibles discrecionalitats, aquí ha quedat tot ben regulat i establert".

La ministra d'Afers Exteriors ha destacat que es tracta d'un text consensuat. La llei busca fidelitzar una part dels agents diplomàtics, als quals se'ls exigeix molta disponibilitat i esforç de mobilitat. Un dels punts més rellevants és el del progrés de carrera, on es faran avaluacions rigoroses i no serà de manera automàtica. Des del grup liberal consideren que dels textos de la reforma de la funció pública, aquest és el millor, però que caldria definir el termini de la progressió professional dins la llei. "Aquesta progressió de 28 anys està marcada únicament en l'exposició de motius i queda, com ha comentat el senyor Naudi, a una mera voluntat", advertia la consellera Judith Pallarés.

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reconegut que "haurem de treballar el sistema perquè es puguin dur a terme avaluacions estrictes per evitar que es faci automàticament". "Li puc assegurar que aquest treball es farà dins del grup de treball que hem creat", ha afegit.

Ubach ha destacat que la voluntat ha estat aconseguir un text beneficiós per a totes les persones que treballen al ministeri d'Afers Exteriors, que precisament té el pressupost més baix de tots. També ha negat que la llei s'hagi fet a mida per a ella.

Informa: Laura Massegú
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Suspès l'espectacle "Estimada Maria Lluïsa" d'aquest divendres per la indisposició d'un dels actors Tensió entre el PS i DA per la llei de reproducció humana assistida, que acaba aprovada