Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Andorra prohibirà la publicitat del tabac i fixarà mesures per controlar la venda a menors

www.andorradifusio.ad

El Govern aprova l'adhesió al conveni marc de l´OMS per al control del tabac, com s'hi va comprometre amb els negociadors de l'acord d'Associació de la Unió Europea. Una de les mesures més visibles és l'eliminació de la publicitat del tabac. Tot i que el conveni també preveu mesures fiscals, l'executiu considera que les existens són suficients i no preveu increments en les taxes.

Un dels compromisos d'Andorra amb la Unió Europea, després que aquesta acceptés la transitòria dels trenta anys per al tabac, va ser l´adhesió al conveni marc de l'Organització Mundial de la Salut pel control del tabac, que va entrar en vigor el 2005.

El Govern assegura que tot i el compromís, la voluntat ja era adherir-s´hi, seguint les directius de lluita contra el contraban.

El conveni, basat en les polítiques en favor de la salut pública, estableix diverses directives, com "la prohibició de la publicitat vinculada als productes del tabac i mesures contra el comerç il·lícit", ha indicat el ministre portaveu Jordi Cinca. També es fixen mesures per controlar la venda de tabac a menors.

Per altra banda, el conveni preveu que els estats duguin a terme polítiques de preus i mesures fiscals per reduir la demanda de tabac. En aquest sentit, l'executiu considera que les actuals són suficients per poder-se adherir al conveni. Cinca ha remarcat que "Andorra ja té la seva fiscalitat i una taxa específica, a més d'una petita taxa vinculada als impostos especials i, per tant, entenem que queda cobert".

L´objectiu és poder portar l´aprovació de l´adhesió al Consell General el proper període de sessions perquè la ratifiqui. A partir d´aquí, el conveni entrarà en vigor tres mesos més tard del lliurament al secretari general de les Nacions Unides. Serà llavors quan es començaran a aplicar les directius i els reglaments de manera gradual.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Fernando Montero

Comparteix: