Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Compromís per avançar en Seguretat Social, educació i sortir de la llista de paradisos fiscals

www.andorradifusio.ad

Portugal i Andorra es comprometen a revisar els convenis de la Seguretat Social i d'educació, i en avançar en fiscalitat.

En la roda de premsa conjunta que han ofert el cap de govern i el president de Portugal han esvait alguns dubtes sobre qüestions que afecten els residents lusos a Andorra. Una d´elles la retenció del 10% en les pensions, que segons ha anunciat Martí, es deixarà de fer a partir de l'aplicació del CDI l´1 de gener del 2018 .

Un CDI que, de moment, no ha permès que Portugal tregui Andorra de la llista de països de baixa tributació. Un aspecte que Antoni Martí i Marcelo Rebelo de Sousa han dit que està en fase de solució. De fet, el cap de Govern ha volgut matisar que no es tracta d'una llista de paradisos fiscals, "sinó de baixa tributació". I ha remarcat que "era impossible sortir d'aquesta llista, que és l'objectiu i voluntat conjunta, sense haver fet totes les reformes per signar els convenis de doble imposició". En la mateixa línia s'ha pronunciat Rebelo de Sousa, per qui "era necessari donar un pas i el primer era tenir una convenció pel que fa a la doble imposició i a la tributació". "Hem necessitat temps per estudiar-ho i finalment ha entrat en vigor, ara es tracta d'estudiar a nivell administratiu i polític quin és el següent pas", ha afegit posant en relleu la voluntat d'assolir-ho i el convenciment "que arribarem a bon port".

Un altre dels anuncis que s'han fet a la roda de premsa és que es revisarà el conveni de la Seguretat Social que Andorra i Portugal van signar a final dels anys 80 que donava drets i prestacions econòmiques als nacionals portuguesos i cobria drets turístics. També es vol revisar el conveni d'educació signat entre ambdos països per potenciar encara més l´ús del portuguès.

Antoni Martí també ha anunciat que abans que acabi la legislatura es desplaçarà a Lisboa per trobar-se amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa. El que de moment encara no és previst és que Portugal torni a obrir una ambaixada. Marcelo Rebelo de Sousa ha assegurat que el sistema actual està sent molt eficient.

Aquí pots tornar a veure el programa complet amb motiu de la visita del president de Portugal

Informa: Anna Pifarré

Comparteix: