Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

El coneixement sobre la Constitució és alt, segons l'enquesta conduïda per alumnes de diferents escoles

www.andorradifusio.ad

Entre els actes commemoratius del 25è aniversari de la Constitució, alumnes de segon cicle del María Moliner, Sant Ermengol i Lycée Comte de Foix han fet un estudi sobre el grau de coneixement de la societat de la Carta Magna. Els resultats són positius.

Comprovar el grau de coneixement de la Constitució. Amb aquest objectiu alumnes de segon de batxillerat del María Moliner, del Sant Ermengol i del Lycée Comte de Foix han fet 662 enquestes entre persones més grans de 18 anys andorrans i residents. Els resultats mostren que el coneixement és alt. Per exemple, el 74% va encertar la data de commemoració de l'aprovació i el 61%, l'any. El 51% sabia que Joan Martí Alanis i François Miterrand eren els Coprínceps a l'època i el 46%, que Òscar Ribas era el cap de Govern. Més alt encara va ser el percentatge de persones que va saber especificar que la Constitució defineix Andorra com un Coprincipat parlamentari, i que el català és l'idioma oficial.

A la pregunta de quins nous drets caldria reconèixer a la Constitució, els enquestats van assenyalar l'avortament, el matrimoni entre persones del mateix sexe, el dret a vot dels residents i la doble nacionalitat. En qüestions sobre drets i llibertats reconeguts per la Constitució, gairebé la meitat dels enquestats pensen que el dret de vaga i el dret de manifestació hi haurien d'estar reconeguts, quan de fet ja ho estan.

Finalment el 53% considera que és un avantatge tenir dos Coprínceps. I la dada més rellevant: el 92% té clar que la Constitució és necessària.

Repassada històrica dels moments constituents per als alumnes

En el marc dels actes commemoratius del 25è aniversari de l'aprovació de la Constitució, l´institut Maria Moliner ha organitzat també una conferència dirigida als alumnes. El catedràtic de ciències polítiques de la Universitat de Barcelona Pere Vilanova ha explicat l'evolució d'Andorra des d'un estat de característiques feudals a un estat modern i constitucional.

Vilanova ha recordat que després de 25 anys, hi ha una generació d'andorrans que ha crescut en un context que té molt poca relació amb l'Andorra tradicional que van conèixer els seus avantpassats. Els alumnes han valorat molt positivament l'experiència.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix: