La delegació andorrana d'Unicef porta més cadires de rodes a un altre camp de refugiats sirians a Jordània

www.andorradifusio.ad

Segon dia de visita de la delagació d'Unicef Andorra a Jordània. Avui el lliurament de cadires s'ha fet al camp de Za'atari. Operatiu des de fa set anys, aquest camp ha estat el punt d'acollida per a molts sirians que han fugit de la guerra al seu país. Una visita que ha permès també veure la feina que fan les diferents ONG per un col·lectiu que per força va haver de deixar enrere tot el que tenien.

Entrem al camp a primera hora del matí després d'una hora i mitja de viatge amb cotxe des d'Amman. Per entrar al camp, que es troba a uns 20 quilòmetres de la frontera amb Síria, hem de passar per diferents controls de seguretat. Un cop superats comencem les visites. La primera a un Makani Center. Una mena de centre d'esbarjo finançat per UNICEF i que permet als infants i joves fer classes de repàs i esbargir-se.

Hi trobem el Sami. Avui ha rebut de mans de l'Albert Llovera una nova cadira que li permetrà millorar la mobilitat. La que tenia fins ara es va trencar a causa de les condicions del terreny. Va perdre les dues cames per l'explosió d'una bomba mentre jugava al carrer l'any 2012. Des d'aleshores la seva vida ha estat un periple. El van operar de les lesions a Palestina, va tornar a Síria i d'allà va arribar al camp de Za'atari. "El viatge al camp de Za'atari va ser complicat a causa de les meves lesions. Els camins per arribar al camp són en ple desert", explica.

L'Ahmed també ha rebut una de les cadires. En el seu cas, la lesió és de naixement. Pateix un grau de paralisi cerebral que no li permet moure les cames. El seu agraïment era més que notable. El d'avui ha estat un dia d'emocions per tota la delegació que amb aquest gest vol aportar un petit gra de sorra a una crisi que afecta milions de persones. "Crec que és un dia bastant potent. Entregues unes cadires a nens amb paràlisi cerebral, que les famílies queden encantades. Ells s'exciten molt...", explica Albert Llovera, ambaixador d'Unicef, tot recordant la mina que va afectar un d'ells. La directora per a Andorra, Marta Alberch, afegeix que "ens ha servit per veure com funciona un camp de refugitats perquè en sentim parlar molt, però no tenim l'oportunitat de veure-ho. Com s'organitzen, com les organitzacions internacionals treballen mà a mà per  un objectiu comú, que és tornar la dignitat a totes aquestes persones a les quals un conflicte, una guerra, les ha deixat sense la seva vida del dia a dia".

El camp de Za'atari acull actualment més de 75 mil persones i en el moment més àlgid en va acollir fins a 120 mil. El paisatge que deixen avui dia cases prefabricades era totalment verge el 2012. Ara el camp ja no acull refugiats que es desplacen a un altre assentament. L'entrada de refugiats és cada cop més minsa ja que Jordània ha tancat les fronteres. El camp té tota una infraestructura i funciona com una petita ciutat i la principal avinguda l'anomenen els "Champs Elysées".

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Xavi Fajardo

Comparteix:

L'església de Santa Coloma, l'espai cultural que més visites va guanyar el 2018 La fiscalia peruana recull informació a Andorra sobre comptes relacionats amb el cas Odebrecht