Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

El Consell d'Europa demana a Andorra que garanteixi el lliure accés a l'avortament

www.andorradifusio.ad

El Consell d´Europa critica Andorra per la legislació altament restrictiva en l'avortament. Ho fa en el marc d´un informe fet públic aquest dimarts, que alerta del retrocés que pateixen els drets sexuals i reproductius de les dones. Europa demana mesures als estats, en especial, la legalització i l´accés segur a l´avortament.

"Els drets de les dones són els drets de les dones. Sota el paraigua de la llei dels drets humans, les dones tenen el dret a una vida reproductiva i sexual segura, lliure de qualsevol coacció". I aquests drets estan sent "violats i restringits".

Així ho alerta el comissari dels Drets Humans del Consell d´Europa, Nils Muiznieks, a l´informe "Salut i drets sexuals i reproductius de les dones a Europa" fet públic aquet dimarts.

El text critica Andorra i Malta, que prohibeixen l´avortament en totes les situacions, així com les restriccions en matèria d´accés a l´avortament d´Irlanda del Nord, Irlanda, Mònaco o San Marino entre altres, que només l´autoritzen si existeix un risc per la vida de la dona embarassada o si hi ha hagut violació. També alerta de les mesures adoptades recentment a Polònia, que ha introduït una llei que obliga la dona a obtenir una prescripció mèdica. Considera que són procediments que comporten "molt patiment per les dones" .

L'informe formula 54 recomanacions als estats membres i, per tant, a Andorra. Entre elles, garantir a totes les dones un avortament legal i segur. També demana prevenir "les mesures retrògrades" que comprometin la seva salut i els seus drets reproductius així com eliminar les lleis, polítiques i pràctiques que infringeixen aquests drets.

Uns drets que són considerats "un component vital per aconseguir la igualtat de gènere".

Informa: Laia Ferré

Comparteix: