Ara i Aquí especial Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

El Moneyval felicita Andorra per les reformes antiblanqueig però demana millores

www.andorradifusio.ad

Andorra ha de passar properament una nova avaluació del Moneyval, l'organisme del Consell d'Europa que lluita contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme. De moment, ha fet públic un resum de les mesures que ja s'apliquen. El Moneyval felicita Andorra per les reformes fetes en matèria d'antiblanqueig, però demana millores.

El Moneyval afirma que és evident que a Andorra hi ha hagut un compromís polític per canviar la legislació en aquesta matèria. També que les autoritats tenen una comprensió raonable dels riscos que té el país. Ara bé, demana una supervisió política de com s'apliquen els plans per reduir aquests riscos.

Segons el resum de l'organisme, les autoritats fan un ús sistemàtic de la informació que proporciona la UIFAND per a la investigació dels casos de blanqueig. Ara bé, el resultat és una relació "modesta" entre el nombre d'investigacions i el de condemnes.

El Consell d´Europa també demana una sèrie de millores en la lluita contra el blanqueig i fa algun retret a Andorra. Per exemple, té la sensació que les institucions financeres menystenen en certa mesura els riscos de blanqueig. I diu que professionals com ara advocats i comptables semblen estar menys conscienciats.

A més, considera que el límit de recursos de la UIFAND ha obstruït la seva capacitat de supervisió. El Moneyval subratlla també que cal enfortir l'estratègia i la coordinació amb l'INAF. Per últim, demana a Andorra que sigui proactiva per donar assistència legal a d'altres jurisdiccions i recomana eliminar el requisit de la doble incriminació per poder cooperar.

Informa: Andrés González-Nandín

Comparteix: