Les escudelles populars reparteixen més de 5.000 racions

www.andorradifusio.ad

Després de les de Sant Antoni, aquest diumenge, dia de Sant Sebastià, les escudelles populars han tornat a ser protagonistes. Se n'han repartit de forma simultània a Sant Julià de Lòria, a Canillo i al Pas de la Casa, a cada lloc amb la seva particular recepta.  En total, se n'han servit més de 5.000 racions.
 

Tot i que els preparatius van començar dissabte a la tarda, els integrants de la Germandat de Sant Sebastià han començat a fer bullir les fogaines a les 6 del matí. I és que enguany, coincidint la festivitat en diumenge, han ampliat les previsions i enguany n'han repartit 3.500 racions, un miler més que l'any passat. 270 quilos de verdures, 80 de vedella i gallina, ossos de pernil, 140 quilos de carn picada, porc, botifarra i bringuera. És tot el que porta l'escudella laurediana. Però el secret és un altre.

Per menjar-la com cal, un any més, no falta el plat commemoratiu, que enguany porta la imatge d'un cullerot. A Canillo també des de primera hora del matí una quinzena de treballadors i voluntaris han fet front al fred del matí per tenir a punt les més de 1.000 racions que s'han repartit. Una tradició que es repeteix des de fa més de 30 anys seguint la mateixa recepta.

La d'aquest any podria ser la seva última escudellada als fogons, tot i que els que el coneixen asseguren que l'any vinent repetirà. Els més matiners han estat els del Pas de la Casa. A la plaça de l'Església els preparatius han començat a les quatre del matí amb la crema de llenya.

Des de fa 22 anys que se celebra aquesta escudella de Sant Antoni, que amb el fred d'aquest diumenge demostra que té lloc a la setmana més freda de l'any, més coneguda popularment com a setmana dels barbuts.

Informa: L. Massegú/H.Romance/ S.Mestre
Imatges: V.Bellot/G.Casal

Comparteix:

Andorra Sobirana, la nova candidatura nacional liderada per Eusebi Nomen Franz Armengol, nou president d'Infants del Món