Igualtat aposta per combatre la violència de gènere des de l'escola

www.andorradifusio.ad

La violència de gènere s'ha de començar a combatre des de l'escola amb tallers i activitats. Els encarregats del programa per a maltractadors, que han estat aquest dimarts a l'Ara i Aquí, veuen fonamental incidir en els hàbits dels més petits perquè aspectes com la gelosia no acabin convertint-se en violència física en el món adult.

El programa per a maltractadors segueix creixent. Actualment hi participen una vintena de persones, dues d'elles obligades per la justícia o el ministeri d'Interior i ara es plantegen també oferir l'activitat a la presó.

Sovint els usuaris no són conscients que han exercit violència de gènere o domèstica perquè no sempre es manifesta amb una agressió física.

A més, l'educació i l'entorn familiar viscut tenen un paper fonamental en la seva actitud com a adult. El coordinador del programa per a la promoció de relacions no violentes, Pol de Vilallonga, remarca que "ens eduquem a base d'experimentar i repetir el que hem experimentat". En aquest sentit, fa referència a "sistemes educatius anteriors que utilitzaven la violència com a recurs per a objectius culturals i de valors" i que fan que "anem traspassant de generació en generació un seguit de maneres de fer que malauradament donen peu a aquestes conductes masclistes i violentes".

Per aquest moiu la cap de l'àrea de Polítiques d'igualtat, Mireia Porras, opina que la igualtat i la inclusió s'haurien de treballar des de l'escola. "No es tracta que únicament Igualtat implementi estratègies, ha de ser tota la societat des de diferents àmbits", diu. A més, "cada cop la societat està més sexualitzada i s’ha de treballar perquè els joves pugen forts", alerta Pol de Vilallonga.

El fet de viure en un país petitdesavantatges, com ara que és més complicat posar una denúncia o participar en tallers en grup perquè tothom es coneix.

Per aquest motiu, de moment tots els tallers amb maltractadors es fan de manera individual. Però també hi ha avantatges. Porras posa de manifest la proximitat, que permet "un treball diari amb un seguiment que en un país gran és totalment impossible".

Des de l'àrea de Polítiques d'Igualtat recorden que la violència de gènere o violència domèstica no és només la física. Actituds com el control de les amistats a les xarxes socials de la parella i de l'economia familiar també suposen actituds que cal evitar.

Entrevista completa a Mireia Porras i Pol de Vilallonga a l'Ara i Aquí:

Informa: Judit Pedrós
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

Lleure 3D i Barrière reclamen la llicència del casino en quedar en segon lloc al concurs Repunt en la venda de vehicles al febrer