- El soldat de 24 anys mort a Síria el passat 10 de febrer, era resident espanyol. Militava a les forces kurdes lluitant contra l´Estat Islàmic i es va unir a la campanya turca per raons humanitàries. Samuel Prada León nascut a Ourense, vivia des de feia molts anys al Principat on va passar la seva etapa escolar, primer al Sagrada Família i posteriorment al Sant Ermengol. - El comú d´Andorra la Vella està disposat a entrar en el finançament de la construcció del recinte multifuncional. També a cedir-ne gratuïtament els terrenys. Segons Conxita Marsol, n´hi hauria tres de disponibles i amb possibilitats. La cònsol major de la capital ja ha transmès aquesta voluntat al Govern, que continua avaluant la viabilitat del projecte. - Els serveis mínims a batxillerat i formació professional enfronten Govern i sindicats. El SEP no en vol establir mentre que des del ministeri es demana un docent cada quatre grups classe. El ministre Jover considera que el sindicat s´ha extralimitat demanant als pares que no portin els fills a l´escola. - El comú de la Massana invertirà 1,7 milions d´euros en la millora de la xarxa d´aigües. Es preveu que les obres estiguin enllestides a començament d´estiu. Des de la majoria es destaca que la inversió destinada serà sufragada amb excedents de la tresoreria, per la qual cosa no caldrà recórrer a crèdits.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

La importància de la formació per diagnosticar malalties immunideficients

  Noticies » Societat   29 de gener, 2014
www.andorradifusio.ad
Actualment se sap que hi ha unes 250 malalties genètiques que provoquen manca de defenses als infants. N'hi ha que se superen soles però n'hi ha que poden arribar a requerir transplantaments per curar-se. Les més comunes i fàcils de curar es donen en un de cada 500 naixements.
El doctor Pere Soler, de l'hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, ha fet una conferència al Nostra Senyora de Meritxell per parlar de les causes d'aquestes malalties, anomenades immunodeficiències primàries, i sobretot, de com diagnosticar-les. Soler defensa que és necessari aconseguir formar els metges d'atenció primària i el personal d'hospitals que no són de referència en aquest tipus de malalties perquè amb proves senzilles i de molt baix cost (uns tres o quatre euros) com un hemograma, en el 80% o 90% dels casos es pot fer un primer diagnòstic de sospita. Normalment es manifesten amb infeccions repetitives, càncers sanguinis, al·lèrgies o malalties en què els mateixos anticossos ataquen el cos.Informa: Agustí Mas Imatge: Albert Refart