- La fiscalia demana 4 anys de presó, part ferma, per Josep Vila, excònsol menor d´Andorra la Vella, per dos delictes d´exhibicionisme davant de menors. En el judici celebrat al Tribunal de Corts, la defensa n´ha reclamat l´absolució perquè no el considera culpable. - Una intervenció policial la matinada de dilluns per uns aldarulls ha permès desarticular un punt de distribució d´estupefaents a Escaldes-Engordany. Cinc joves, tres nois i dues noies, han estat detinguts per un delicte contra la salut pública. La policia ha decomissat importants quantitats de droga. Els detinguts han passat a disposició judicial. - El Mundial de trial torna a mitjan juny a Andorra. Tot i que falta la confirmació de l´assemblea de la Federació Internacional, la cita ja figura al calendari. Finalment el nou promotor ha decidit seguir confiant en Sant Julià com a seu. - Ordino-Arcalís haurà de contractar més monitors d´esquí per cobrir les mateixes hores de classe que la temporada passada. És una de les conseqüències dels nous contractes pels monitors. Un nou escenari que no convenç la direcció, que es mostra expectant. Xabier Ajona ha lligat l´interès d´inversors per SECNOA a la credibilitat del pla director. - Liberals d´Andorra dona quinze dies als aspirants a ser cap de llista del partit per presentar candidatura. Inicia així el procés per escollir el candidat, que no implicarà necessàriament primàries si es tanca una candidatura de consens. És una incògnita el que farà l´actual president del grup parlamentari, Josep Pintat.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

La importància de la formació per diagnosticar malalties immunideficients

  Noticies » Societat   29 de gener, 2014
www.andorradifusio.ad
Actualment se sap que hi ha unes 250 malalties genètiques que provoquen manca de defenses als infants. N'hi ha que se superen soles però n'hi ha que poden arribar a requerir transplantaments per curar-se. Les més comunes i fàcils de curar es donen en un de cada 500 naixements.
El doctor Pere Soler, de l'hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, ha fet una conferència al Nostra Senyora de Meritxell per parlar de les causes d'aquestes malalties, anomenades immunodeficiències primàries, i sobretot, de com diagnosticar-les. Soler defensa que és necessari aconseguir formar els metges d'atenció primària i el personal d'hospitals que no són de referència en aquest tipus de malalties perquè amb proves senzilles i de molt baix cost (uns tres o quatre euros) com un hemograma, en el 80% o 90% dels casos es pot fer un primer diagnòstic de sospita. Normalment es manifesten amb infeccions repetitives, càncers sanguinis, al·lèrgies o malalties en què els mateixos anticossos ataquen el cos.Informa: Agustí Mas Imatge: Albert Refart