- Jane Birkin vindrà a Andorra amb una secció musical amb un homenatge a Serge Gainsbourg. Serà a la tardor, amb una data encara per confirmar. És un dels grans anuncis del programa de la temporada cultural francesa que ve plena d´atractius genuïns francesos com el parcour, el Festival de Cannes i la Comédie Française. - Una vintena d´associacions han conformat la primera Fira d´entitats socials i cíviques. Un projecte que busca incentivar el voluntariat entre els joves i apropar a la ciutadania la seva tasca. El ministeri d´Afers Socials ha creat un espai on les diferents associacions cíviques i socials puguin interactuar amb la ciutadania i donar a conèixer la feina que desenvolupen. - Segon dia de judici BPA que ha continuat centrat en les qüestions prèvies. Els advocats de diversos gestors del banc han denunciat que se´ls va vulnerar el dret a la defensa. Perquè no sabien de què se´ls acusava abans de ser processats i perquè després no van tenir temps per preparar proves. Uns arguments que ha rebatut el fiscal general. - Sindicatura accepta la proposta dels set consellers de grup mixt que atorga a Josep Pintat la presidència i dona per tancada la crisi del grup que s´ha allargat un mes. Ha defensat la seva actuació per, entre d´altres, poder reactivar la comissió de Finances i començar a treballar amb el pressupost del 2018. Pere López és el president suplent. - Una vintena de restauradors de la Massana prenen part en les noves jornades de ´Lo Mandongo´, el cicle gastronòmic dedicat a la carn de porc. Quatre dels quals ho fan per primera vegada: tres són restaurants i l´altre és una residència que també ofereix cuina. En aquesta edició es volen superar els menús que es van vendre l´any passat, quan es va arribar als 1.300.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

L'11% dels pacients de la unitat de conductes addictives són adolescents

  Noticies » Societat   21 d'abril, 2014
www.andorradifusio.ad
La unitat de conductes addictives de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell ha registrat un increment d'usuaris adolescents el 2013, que ja suposen l'11% del total de pacients. Així ho ha explicat la coordinadora clínica de l'UCA, Angelina Santolària, que assenyala que aquest és el col·lectiu més complex i que requereix un tractament específic adreçat tant a la persona com a la família. Pel que fa al nombre d'usuaris atesos el 2013, han estat 504, xifra que representa un increment del 3% respecte del 2012 i de l'11% respecte del 2011.
El 2013, la unitat de conductes addictives ha tractat un 3% més de pacients que l'any anterior, i un 11% més que el 2011. Un dels col•lectius que s'ha incrementat és el dels adolescents. Majoritàriament hi han acudit per addiccions al cànnabis, en algun cas complementades amb problemes d'alcoholisme. El cas dels adolescents es treballa en un programa específic i es fa tractament amb els afectats però també amb les famílies. “El que intentem és que ells facin una disminució gradual de la ingesta. Que s'adonin cada vegada més de les conseqüèncis del consum. De com els afecta a nivell individual, a l'escola i amb les relacions”, explica Angelina Santolària, coordinadora de la Clínia UCA.Un dels problemes d'aquest col•lectiu és que el percentatge més elevat no acudeix a l'UCA per voluntat pròpia o de la família, sinó que la majoria són derivats des de la Justícia o l'equip de menors del ministeri. Encara que des de l'UCA no disposen de xifres d'èxit, assenyalen que hi ha pacients que un cop passen la majoria d'edat deixen el tractament, perquè ja no hi estan obligats, mentre que en altres casos s'assoleixen millores i fins i tot arribar a l'abstinència. També s'ha notat un increment en el nombre total de pacients atesos per l'UCA, que va ser de 504 el 2013, 205 dels quals van ser pacients que acudien per primera vegada en demanda d'ajuda. Pel que fa al tipus d'addiccions, l'alcohol continua suposant el percentatge més alt dels pacients tractats amb el 52%. Aquest any, a més, s'han incrementat els usuaris que han acudit per demanar ajuda per deixar de fumar, que han arribat al 19% del total.Les addiccions al cànnabis suposen el 5% dels pacients; a la cocaïna, el 9%; als opiacis, l'1% i també hi ha un 3% que es refereix a addiccions comportamentals. No obstant, Santolària remarca que el 40% dels pacients té patologia dual, és a dir, que a més de l'addicció pateix trastorn psiquiàtric associat, que fa el tractament més difícil. La majoria dels pacients són homes i representen el 75% dels usuaris.Informa: Agències/Anna Pifarré