Més població que no treballa

www.andorradifusio.ad

Tot i que la població creix any rere any, la població activa no ho fa. És a dir, hi ha més habitants, però el nombre de treballadors s´ha estancat. Això s'explica, sobretot, per tres factors: l'envelliment de la població, la participació menor dels joves en el mercat laboral i l'augment de les residències passives.

A Andorra cada cop hi ha més gent que no participa en el mercat laboral. Les dades d´Estadística ho deixen ben clar. Cada any augmenta la població; en canvi, la força de treball, no. Això suposa que l'anomendada taxa d'activitat cau progressivament.

Hi ha diversos factors que ho expliquen. L'envelliment de la ciutadania n'és un. També es detecta que els últims anys, amb la millora de la conjuntura econòmica, els joves participen menys en el mercat laboral per dedicar-se als estudis o a la formació.

A tot això s'hi ha d'afegir que els nous permisos de residència experimenten un notable augment de les residències sense treball. Baixen considerablement, a més, els permisos de residència i treball a la franja on es concentra la major part de la població activa, de 25 a 54 anys.

Pel que fa a la taxa d'atur disminueix, els últims anys coincidint amb la sortida de la crisi; malgrat això, disminueix la taxa d'activitat. És a dir, sí que hi ha menys gent sense feina, però el percentatge d'ocupació baixa progressivament.

Tot i aquestes dades, si es comparen amb les d'Espanya i França, Andorra té una taxa d'ocupació i d'activitat millor i un índex d'atur més baix.

Informa: Jordi Cama
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

Quinze càmeres de vigilància per controlar els accessos als pobles de Canillo Patxi Leiva tanca aquesta nit la Temporada de l'Auditori Nacional