Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Es presenten 79 noves peces provinents del jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda

Des que al 2007 Molines Patrimonis va promoure les primeres excav

Des que al 2007 Molines Patrimonis va promoure les primeres excavacions arqueològiques al jaciment de la roureda de la Margineda, ja s’han efectuat deu campanyes i alguna més d’urgència de manteniment. Aquest dimarts al matí s’han presentat les últimes 79 peces restaurades.

A la Farga Rossell de la Massana, Berna Garrallà, cap de l'àrea de béns mobles de Patrimoni Cultural, Pati Molné, directora de comunicació de Molines Patrimonis, i Abel Fortó, tècnic arqueòleg de Patrimoni Cultural, han exposat la informació que aporten sobre el jaciment. 

“No es fan actes com aquest cada dia”, ha destacat Garrallà fent justícia a la relevància de l’anunci. De les 79 peces, 67 són de ferro, 11 de bronze i una moneda és de coure. Gràcies l’última restauració duta a terme pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) s’han pogut conèixer noves dades de la rutina dels habitants del jaciment. Per exemple, s’han trobat diversos claus, ganivets o una olla de bronze que testimonien les activitats domèstiques. També articles relacionats amb l’abillament i l higiene personal com navalles d’afeitar o, fins i tot, relacionats amb l’activitat bèlica i cinegètica, entre d’altres.

El procés de restauració que a realitzat el CRBMC ha costat un total de 15.400 euros. L’objectiu era estabiltzar la corrosió i permetre l’estudi de les peces. Un dels treballs més complexos era restaurar l’olla de bronze. El seu estat inicial gairebé no permetia ni identificar quin objecte era i s’ha treballat per recuperar-ne la forma original per tal de poder estudiar-ne totes les característiques.

Informa/imatge: Agència ANA

Comparteix: