Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Prop de la meitat dels establiments del Pas retolen en francès i no parlen català

www.andorradifusio.ad

Prop de la meitat dels establiments del Pas de la Casa tenen la retolació en francès i els seus empleats no parlen català. La majoria corresponen a supermercats i restaurants. Una situació que es vol començar a revertir amb el pla de dinamització lingüística que s'ha posat en marxa.

Al Pas de la Casa les xifres parlen per si soles i ho fan en francès. El 46% dels negocis es publiciten en la llengua de l'estat veí, un de cada quatre ho fa de manera mixta amb el català i només el 16% ho fa en la llengua que marca la llei.

´Fem el pas en català´ és la campanya que ha de servir per corregir aquests i altres incompliments de la norma. Per exemple, cal que les persones que atenen els negocis aprenguin i parlin català, ja que ara mateix la meitat no en té coneixements.

Aquest mes de gener un equip de Política Lingüística ha visitat diversos establiments amb l'objectiu de fer un retrat de la situació que viu el Pas en la matèria. El que compta és la intenció, i en aquest sentit, el 42% dels enquestats mostra interès en aprendre català i el 64%, en la nova campanya.

A partir de l'enquesta i les visites fetes a 187 establiments durant la primera fase, ara es continuarà amb una segona, que consistirà en la comunicació de les mancances detectades. Això serà un cop acabi la temporada d'hivern. En una tercera i última fase es comprovarà que s'hagin adequat a la normativa i així recuperar la llengua oficial en aquest nucli encampadà.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA

Comparteix: