El SAAS registra un descens de l'activitat durant el 2013

www.andorradifusio.ad

La declaració de Lluís Burgués coincideix el dia que el Servei Andorrà d´Atenció Sanitària ha fet balanç del 2013. L´any passat l´activitat va baixar lleugerament. Els motius són el descens de la població i una eficiència més gran en l´atenció sanitària. Mentre que enguany s´espera la mateixa tendència, el SAAS creu que el 2015 es guanyarà eficiència gràcies a l´increment de la cirurgia ambulatòria i la creació de xarxes d´atenció primària.

Durant el 2013 es van comptabilitzar 8.038 altes hospitalàries i 4.300 intervencions quirúrgiques, la meitat programades, 900 urgents i 1.200 sense ingrés. L´estada mitjana al centre hospitalari va baixar de 5,1 dies el 2012 a 4,7. Cirurgia, medicina interna, traumatologia, obstetrícia i urologia són les especialitats que atenen més pacients. Segons el director assistencial del SAAS, Francesc Aroles, "amb aquestes dades l'eficiència es veu en el número d'estades i l'estada mitjana", ja que s'estan donant "més altes amb menys dies d'estada hospitalària" i, per tant, s'estan resolent "els casos amb menys dies d'estada i amb menys cost".

Segons Aroles, la baixada de l´activitat es deu a la baixada de la població i de la natalitat, d´un 40 % des del 2000. Aroles no sap quin pes pot tenir el nombre de pacients que es tracten fora o la crisi.

Durant el 2014 s´espera mantenir la tendència mentre que per a l´any vinent es vol incrementar la cirurgia major ambulatòria amb la posada en funcionament d'un pla funcional que aporti seguretat.  Aroles indica, però, que “la cirurgia ambulatòria depèn no només del tipus d'intervenció i de la tècnica, sinó també del pacient, de si té o no familiars que el puguin acompanyar les primeres hores, d'on viu i de si té altres problemes” perquè “no és un tema només mèdic sinó que al darrere hi ha un tema social i assistencial molt important”.

Pel que fa a l´atenció primària es vol ampliar el nombre d´usuaris d´atenció domiciliària i les rutes sanitàries. L´any vinent es posarà en marxa la xarxa de diabetis, però es vol avançar en d´altres, com ara la pal·liativa.

Informa: Ana Alamán     Imatge: Meri Bellosta

Comparteix:

Part del tresor del patrimoni religiós torna a casa Andorra disposarà d'una clínica dermatològica privada al novembre