Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Sorpresa i dubtes de l'oposició per la sol·licitud d'ingrés a l'FMI

www.andorradifusio.ad

Sorpresa entre l'oposició per la decisió del Govern de sol·licitar l´ingrés al Fons Monetari Internacional. Les forces polítiques lamenten que no se n'hagi informat la comissió especial. Si bé creuen que reforçarà el sistema financer i la imatge del país, posen en dubte que sigui la millor solució. I es demanen si Andorra podrà complir els requisits per entrar-hi.

Ingressar al Fons Monetari Internacional era una de les possibilitats que els grups parlamentaris van posar damunt la taula a la comissió especial per assegurar que, en cas de crisi, l´estat tingués mecanismes per rebre finançament exterior. Tot i així, la decisió del Govern de sol·licitar l´entrada a l´organisme s´ha rebut amb sorpresa perquè no s´havia comunicat als grups parlamentaris. Especialment bel·ligerant ha estat el PS. El president suplent del grup mixt i conseller socialdemòcrata, Pere López, s'ha mostrat "molt decebut perquè el Govern hagi menystingut d'aquesta manera a la comissió especial i al Consell General en ple". López creu que entrar a l´FMI pot ser positiu pel ràting dels bancs, però no per garantir que disposin de fons en cas d´una crisi de liquiditat. Diu no entendre "a què respon aquest anunci en aquest moment polític sense avaluar l'opció del Fons Monetari Europeu, que ens sembla més interessant".

Els altres partits de l'oposició reconeixen que l´entrada a l´FMI serà bona pel sistema financer i la imatge del país. Ara bé, també avisen que caldrà analitzar els requisits que haurà de complir Andorra per accedir-hi, entre els quals hi ha la quota d'ingrés. El president del grup mixt i conseller d'Unió Laurediana, Josep Pintat, creu que "de la mateixa manera que és important entrar-hi, seria nefast que demanéssim l'adhesió i ens diguessin que no ens hi volen perquè no complim". Considera, per tant, que "si el Govern ha fet aquest pas, ho té calibrat". Lamenta, però, "que a la comissió especial no ens hagi arribat més informació". Per la seva part, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, opina que "pot donar seguretat, projecció i prestigi". "Quan tinguem tots els requeriments damunt la taula en el sí del Consell juntament amb el Govern es valorarà la idoneïtat de formar-hi part". Finalment, el conseller de DA, Marc Ballestà, considera que l'ingrés a l'FMI posaria en valor la feina que s'ha fet amb les reformes. "Costa d'entendre que un país com Andorra encara no hi formi part", ha dit.

L'oposició ja ha avançat que demanarà més informació i la compareixença del ministre de Finances.

Informa: Andrés González-Nandín
Imatge: Anna Romagosa

Comparteix: