Un tràiler de pel·lícula molt elemental, benvolgut Watson

Un tràiler de pel·lícula molt elemental, benvolgut Watson

El món distòpic està cada vegada més a prop. El HAL de l´"Odissea de l´espai" està convidat a la festa però encara no ho sabem. La intel·ligència artificial creix seguint una progressió exponencial que ens deixa a la vora del món de "Matrix". I ara, a sobre, arriba Watson.

Watson és un sistema informàtic d´intel·ligència artificial desenvolupat pel gegant nord-americà IBM. El dispositiu el formen tant un superordinador amb una potència de maquinari altíssima, com un potent programari que es comporta com un ésser humà. La gràcia del sistema recau en la capacitat de respondre amb una gran intel·ligència preguntes formulades en llenguatge natural. No és una màquina nova, de fet és del 2011, però l´han desenvolupat fins a límits preocupants.

Watson va participar l´any de la seva creació en el programa nord-americà de televisió Jeopardy!, el concurs de cultura general del qual se n´han fet gairebé 10.000 episodis en 27 temporades. Va concursar contra dos dels millors participants de la història... i els va guanyar. Ara, torna a estar d´actualitat perquè ha creat el primer tràiler d´una pel·lícula no concebut per un ésser humà.

Watson ha analitzat els 92 minuts de durada del film de debut del fill de Ridley Scott, Luke Scott, titulat "Morgan", que produeix el pare. El sistema ha calculat quina serà la teva reacció o sentiment en cada escena i ha muntat un tràiler ell solet interpretant aquests segments i seleccionant-ne els més interessants o els que simplement no et deixaran indiferent. El resultat és sorprenent, tenint en compte que les qualitats artístiques necessàries per a aquesta tasca no es pressuposen a una màquina com aquesta.

 

"Els éssers humans som molt ràpids per jutjar l´estat d´ànim d´un individu, i una intel·ligència artificial potser és capaç de desenvolupar aquests instints en el futur", diu Luke Scott, en el sorprenent vídeo de presentació del projecte. Poc després un enginyer mostra una gràfica generada per Watson amb els pics d´emocions que ha detectat en la pel·lícula, és un moment esglaiador. La màquina sap quan riurem, plorarem, tindrem por o ens emprenyarem amb l´un o l´altre personatge, i ho marca amb una línia blava allargada, com si els humans fóssim el més predictible dels animals.

Hi ha qui dirà que això no és una qualitat artística. Que, en tot cas, es pot acusar els enginyers d´haver atorgat qualitats del màrqueting i els estudis de mercat al programari de Watson. Qui hagi muntat mai un vídeo, ni que sigui una petita edició audiovisual familiar, sap que l´edició de les imatges en moviment és tot un art.

L’obra de Watson reobre un vell debat que bull als caps dels aficionats a la ciència-ficció des dels temps d’Isaac Asimov. Serà capaç mai una màquina d’interpretar i, fins i tot, expressar sentiments? I quines implicacions i conseqüències tindrà sobre l’ésser humà aquest avenç? La intel·ligència artificial ja és capaç d’executar respostes per defecte i ara es treballa en xarxes neuronals artificials i raonaments mitjançant una lògica formal... a la imatge del pensament abstracte humà. Tot plegat, fa por. Més si tenim en compte que la tecnologia va encara amb bolquers. Però, clar, això Watson ja ho sap.

 

Un article de Jordi Domingo, gestor de continguts web i xarxes socials a RTVA

Comparteix: