Els joves es defensen: "Nosaltres no som els únics culpables del contagi, la responsabilitat és de tots"

www.andorradifusio.ad

Una part de la responsabilitat dels contagis de coronavirus ha posat en el punt de mira els joves, un col·lectiu que no sempre respecta les mesures de seguretat i distanciament. Hem visitat dos espais per al jovent comunals per veure quin treball de conscienciació en fan i quines són les impressions dels seus usuaris. Es defensen assegurant que molts respecten les normes.

"Nosaltres no som els únics culpables del contagi, la responsabilitat és de tots." Així responen els joves a les crítiques generalitzades que se'ls fa en relació amb l'increment de contagis per coronavirus.

Un contagi que en moltes ocasions es diu que és culpa de les conductes irresponsables del jovent, que es troben sense dur mascareta i que no segueixen les restriccions decretades per Salut.

En aquest sentit, lamenten que se'ls posi sempre en el punt de mira i demanen que tothom assumeixi part de la responsabilitat. "Ens sentim molt culpabilitzats", diu la Natàlia afegint que "la culpa finalment la tenim tots perquè tots formem part de la societat". "La majoria no anem a bars i restaurants, que són un dels focus d'infecció, i això demostra que la culpa no és tota nostra", apunta el Pau.

Els joves, afectats també per les restriccions

La situació sanitària que viu el país des de principis d'any està afectant tota la població per igual. Als joves també, que han passat de socialitzar diàriament amb els seus companys a fer-ho en grups reduïts i amb una interacció limitada.

"Ens està afectant bastant, ja que no podem fer tot el que fèiem abans, com quedar amb els amics o, fins i tot, reunir-nos per estudiar. Ens sentim una mica privats de llibertat", diu la Natàlia. Una afectació psicològica que corroboren els monitors dels punts joves. Carlos Román és educador en l'Espai Jovent d'Escaldes-Engordany i veu com "encara no han paït les mesures i el distanciament social, i això els està passant factura".

Els punts joves de les parròquies fan un paper clau en la conscienciació dels més menuts. Organitzen xerrades, activitats i debats sobre el tema i escolten els dubtes que tinguin sobre què poden i què no poden fer.

Míriam Fernández és psicòloga del ministeri d'Afers Socials i explica com han intentat "fomentar les activitats en la mesura que es pugui per socialitzar i adaptar-nos a la nova convivència". Cristina Segura, responsable del Punt Jove d'Encamp, remarca que "com que no es pot menjar ni beure, ni es treuen la mascareta en cap moment, es fan activitats adaptades i on es puguin mantenir les distàncies".

Malgrat la situació sanitària, els punts joves segueixen la seva rutina d'activitats. Tot i que han hagut d'adaptar algunes mesures com la limitació d'aforament o la desinfecció contínua de l'espai, celebren que poden seguir fent el seu paper d'acompanyament amb els joves.

Informa: Sergi Cano - Òscar Serrano
Imatges: Txema Galilea - Albert Refart

Comparteix:

Els allotjaments turístics preveuen una davallada d'almenys un 60% de les reserves aquest hivern i la fallida de diversos establiments Ferits lleus dos joves en bolcar el vehicle de matinada a la Massana