Beneficis psicològics que aporten els padrins als nets

Beneficis psicològics que aporten els padrins als nets

El nostre ritme de vida (i la situació econòmica) a vegades no ens permet tenir la conciliació familiar que desitjaríem, especialment en períodes de vacances escolars. Tenim una vida laboral cada cop més exigent en què els avis s’han convertit en el recurs clau per a fer-se càrrec dels fills quan els pares no poden.

És cert, però, que cada situació familiar és un cas especial, ja que no totes les famílies els tenen al país. Recórrer als padrins sempre és una de les mesures que tenim més a mà i de les quals els nens poden treure molts beneficis psicològics. Els avis mai no negaran l’oportunitat de passar temps amb els seus nets i alguns els prefereixen abans que els esplais. Si em pregunteu quina seria la meva postura seria un sí, però sense abusar-ne.

S’ha escrit molt sobre com l’educació dels pares als fills influeix positivament o negativament. Però potser els grans desconeguts són els avis i la seva influència. Especialment pels grans beneficis que aporten a l’educació dels nets.

Quins són aquests beneficis?

  • Amor emocionalment simple. La relació entre padrins i nets és, generalment, poc conflictiva i satisfactòria, ja que no acumulen les tensions que hi pot haver en el dia a dia amb els pares. Tant per als avis com per als nets són positives pel fet de compartir moments, històries familiars, anar a comprar junts, veure la televisió, jugar... Un autèntic amor mutu.
  • Proporcionen un ambient segur i estable. Els avis de famílies amb pares que treballen fins tard proporcionen una llar més estable i ofereixen una complementarietat al treball fet, dia a dia, pels pares i les mares.
  • Afecte incondicional. És inevitable que els padrins estimin els nets. De fet, l’amor i l’afecte són incondicionals. Ja siguin nets biològics o adoptius. Això permet a l’infant i a l’adolescent trobar el seu lloc i gaudir de la protecció més gran, com és l’estima i l’amor. Aquest afecte serà especialment important i valuós quan el nen tingui necessitats especials. La influència positiva és tanta, que hi ha estudis que demostren que els avis tenen un paper clau en infants amb TEA.
  • Estabilitat psicoemocional. Els avis arriben a ser referents en estabilitat, especialment en el moment de parlar sobre temes que, per la seva sensibilitat, es difícil de tractar amb els pares i les mares, ja que la relació entre avis i nets es basa en el respecte i el suport. Aquest és el més gran dels regals, perquè assenta les bases de la salut mental i física dels nostres fills i filles.
  • Fomenten la resiliència. Quan la família passa per un moment delicat, per exemple un divorci, els padrins són el millor escut de protecció i el refugi on l’infant es pot sentir escoltat i secundat. Els avis poden contribuir a l’ajuda per a desenvolupar la resiliència, un factor molt important. Ens ajuden a fer front a l’adversitat i a les dificultats de la vida i a superar-les.
  • Uneixen. Els avis mantenen, sovint, les famílies unides. De fet, moltes vegades, en morir els avis, les famílies ja no coincideixen en tants moments i espais com abans, distanciant-se, físicament i emocionalment, els uns dels altres.

On és el límit? Alguns consells:

  • Descarrega’t, amb temps, el calendari escolar i penja’l a la nevera. Marca’t amb fluorescent les vacances escolars, planifica-les amb temps i amb ells. Intenta, sempre que sigui possible, que en algunes d’aquestes vacances també facin activitats dirigides. Els ajudarà a socialitzar.
  • Arriba a acords i estableix normes amb ells (a casa vostra) quan vagin a casa dels padrins. Han d’entendre que les pautes i les obligacions (responsabilitats, col·laborar amb tasques, etc.) són iguals a tot arreu. Però ja sabem que els avis flexibilitzaran.
  • Si tens una dificultat econòmica que et fa portar els fills amb els avis, però voldries portar-los a activitats, parla (amb temps) amb el departament d’Infància del teu comú. Segur que podreu arribar a un acord. Recorda que la planificació amb temps és clau. No tinguis vergonya a demanar un cop de mà i que els teus fills deixin de fer activitats comunals si és el teu desig.
  • Demana feedback de com va cada dia als padrins. A casa (o via telefònica, si és el cas) complementa la tasca educativa recordant allò que calgui fer per deslliurar de la responsabilitat d’escoltar mals comentaris i frustracions dels nets cap als avis. Ja que ens ajuden, intentem evitar càrregues psicoemocionals negatives.
  • Intenta, sempre que puguis, compartir moments amb els teus fills i amb els teus pares en les vacances escolars. No hi ha res millor que compartir espai, temps i afecte entre els uns i els altres. Més enllà de Nadal, Cap d’Any o els aniversaris.
  • No et sentis culpable de res. La família hi és per ajudar-se, mútuament.

Voldria agrair a tots els padrins i padrines d’Andorra la seva capacitat d’entrega i el poder conciliador amb la seva màgia, que marca, generació darrere generació, pares, fills i nets. Sense vosaltres no sabríem costums, històries i aventures que us fan ser únics a la família. Llàstima que ho valorem molt més quan us torneu invisibles.

Un article de Carles Perea, educador social, mestre i psicopedagog

 

 

 

Fotografia principal: llicència Pixabay

Comparteix: