Com escollir unes ulleres de sol

Com escollir unes ulleres de sol

Encara que popularment s’associï portar ulleres de sol amb l’època estival o quan estem a la neu, els professionals de la visió sempre han recomanat portar-ne tot l’any, ja sigui per activitats diàries com per fer esport a l’exterior, amb l’objectiu de protegir els ulls dels rajos UV però també de la pols, del pol·len i el vent. A l’hora d’escollir unes ulleres de sol noves què hem de tenir en compte?

S’ha de saber escollir bé ja que una mala elecció o una qualitat dubtosa, poden ocasionar greus danys a la visió.

Quins son els factors a tenir en compte abans de comprar unes ulleres de sol de noves? Els detallem a continuació:

1.Per a què vull les ulleres de sol?

No és el mateix una ullera de sol per estar al carrer que una per practicar esport ja sigui a l’hivern o a l’estiu. N’hi ha que no són aptes per a la conducció (categoria 4). Per això, s’ha de tenir en compte les situacions en les quals s’usaran per adaptar-hi la compra.

2.La forma de la muntura

La forma és molt important ja que la muntura ha d’aportar comoditat en tot moment, sobretot a la zona del nas. Les varetes han de ser còmodes, sense produir frecs ni en la part superior interior de l’orella ni per darrere.

3.Vidres

Al mercat existeixen diverses classes de vidres i cadascú aporta beneficis diferents a l’usuari.

  • Degradats: proporcionen més llum sense deixar de protegir la visió. Ideals per estar al carrer i conduir.
  • Monocolor: ofereixen una protecció uniforme. Recomanats per a persones amb ulls molt sensibles a la llum.
  • Polaritzats: aquest tipus de lent realment no filtra els rajos UV més que la resta. Elimina una sèrie de reflexos i proporciona més confort. Ideals per a esports nàutics però no per conduir o per esquiar, perquè  eliminen els reflexos del gel, per exemple.
  • Mirall: aquest tipus de vidre sempre està de moda. Redueix la quantitat de llum que arriba a l’ull i proporcionar més resplendor.
  • Fotocromàtics: en aquest cas el vidre s’enfosqueix quan està exposat a la radiació UV. És a dir, s’adapten segons la quantitat de llum que hi hagi: a més rajos solars, més foscor. I també en el cas contrari: a més foscor, més claredat del vidre.

4.Categoria

És important tenir en compte la quantitat de llum que hi ha i el lloc on utilitzarem majoritàriament les ulleres de sol que volem perquè hi ha diferents filtres segons el tipus de clima i lloc d’utilització

I si soc molt fan dels esports a l’exterior?

A Andorra, és molt habitual fer esport a l’aire lliure, a qualsevol època de l’any. El millor és fer servir una categoria 4 per la neu i la muntanya, com indica el gràfic superior. Una 3 ja va bé per a la resta d'esports de carrer.

Recomanacions per tal d’escollir la ullera de sol ideal:

Esquí-snowboard: Encara que la temporada tot just s’ha acabat, és important insistir en el fet de no esquiar mai sense ulleres de sol. Els problemes visuals derivats poden ser molt greus per als nostres ulls. Sempre que s’està a la neu, estigui núvol o no, s’ha de portar ulleres de sol. Recomanem un vidre de categoria 4. Segons la quantitat de llum, escollirem lents més clares o més fosques, per tal de veure sempre amb netedat el relleu. Així doncs en un dia ennuvolat serà millor una lent groga perquè apujarà el blanc de la neu. En dies de sol, millor una lent més fosca. Ara mateix al mercat existeixen màscares que permeten intercanviar la pantalla per tal d’adaptar-se a les condicions meteorològiques i tenir una visió perfecta de l’entorn.

Ciclisme-BTT: És molt important protegir els ulls de la pols i del vent i per tant es recomana una ullera de sol amb vidre polaritzat per tal d’evitar els reflexos o amb vidre cromàtic per adaptar-se a les condicions de lluminositat variables. Tindre en compte també que la muntura sigui envolupant, amb ventilació lateral o vidre antibaf.

Atletisme (pista):Com que és important protegir-se del vent i de la pols, es recomana una muntura amb lent panoràmica.

Running: Moltes vegades es corre al costat de la carretera o camins de terra plans. Per això es recomana una ullera de sol amb vidre polaritzat per evitar reflexos o lents fotocromàtiques. La muntura hauria de ser lleugera i resistent.

Trail running: Vist que molts cops s’entrena en altura i per camins de terra, es recomana escollir una muntura lleugera i resistent, el més envolupant possible per evitar que entri pols als ulls. Les lents millor si són polaritzades o fotocromàtiques. Si repel·len l’aigua, millor.

Golf: En aquest esport la visió juga un paper molt important i per tant es recomana una muntura panoràmica amb vidre polaritzat o fotocromàtic. També s’ha de tenir en compte les varetes perquè quan es juga al golf, la majoria del temps s’utilitza gorra i s’ha d’estar còmode al portar totes dues. 

Pesca: La majoria de les vegades els pescadors caminen durant hores per la muntanya o bé vora l’aigua. Així doncs es recomana unes ulleres amb lents polaritzades i que repel·lin l’aigua. Si son lleugeres, millor ja que si cauen a l’aigua, que puguin flotar. 

Motociclisme:S’ha de tenir en compte quatre factors per a escollir una bona ullera de sol. Ha de ser polaritzada o fotocromàtica, les varetes han de ser compatibles amb el teu casc, amb sistema antibaf i ha de permetre tenir el màxim de camp visual.

Hípica: Quan muntes a cavall has de tenir en compte la velocitat i els temps de reacció, que solen ser molt curts. Per tant es recomana ulleres de sol amb lents envolupants, amb sistema de ventilació. Millor si són resistents i polaritzades.

Tir: En aquest esport la precisió és clau. Però també ho és la protecció dels ulls. Per aquests motius es recomana muntures de policarbonat que són més resistents als impactes i sobretot que siguin envolupants.

En cas d'esports estivals:

Vòlei platja: Sense cap dubte, ulleres de sol efecte mirall: ofereixen la màxima protecció als rajos UVA. Recomanem que les lents repel·lin l’aigua i que la muntura sigui envolupant perquè no tinguis problemes amb la sorra aixecada per altres jugadors o el vent.

Navegació: No ho dubtis, si tens la sort de sortir a navegar, decanta’t per unes ulleres de sol amb vidre polaritzat per tal d’evitar els reflexes produïts pel sol sobre l’aigua del mar. A més la muntura ha de ser envolupant per evitar que t’entri aigua als ulls així com llum pels laterals. Si són lleugeres, millor, perquè si cauen a l’aigua flotarien.

En cas d'esports extrems

Paracaigudisme: Aquest esport no és pot practicar amb qualsevol tipus d’ullera: ha de ser una muntura de plàstic o niló -que aporten resistència-, molt envolupant per protegir els ulls del vent i de la llum que pugui entrar pels laterals. Els vidres han de ser efecte mirall.

Per últim però no menys important: ulleres de sol per nens

Molts cops ens preocupem dels nostres ulls però no dels dels més petits de la casa. I és que els nens han d’anar protegits visualment tot l’any ja que les estructures oculars no estan desenvolupades al 100% i no tenen la mateixa protecció natural que posseeix una persona adulta al cristal·lí o a l’iris.

En aquest cas, es recomana unes ulleres de sol envolupants amb vidres orgànics i amb muntura de silicona. Tots dos són més resistents als cops i costen més de trencar-se.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic

Comparteix: