ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Per què "Grease" ens continua agradant tant 40 anys després

Per què "Grease" ens continua agradant tant 40 anys després

Com si aquests 40 anys no haguessin passat, si tenim l’oportunitat de veure "Grease", segurament ens hi tornarem a enganxar. L’inici de la pel·lícula, amb el tema del mateix nom de Frankie Valli, ja ens endinsa en un film que es preveu ple d’emocions adolescents.

Potser és per això que, tot i que han passat quatre dècades, ens encanta imaginar-nos amb un vestit dels anys 50, uns pantalons o una caçadora de cuir negre, una pinta a la butxaca, pujats en un Buick Special del 1956, vivint amb intensitat el primer amor i el difícil pas de l’institut a la universitat mentre destrossem l’anglès cantant toooots els seus temes.  I ballant-los, sobretot ballant-los.

Perquè "Grease" és un grandíssim musical, també per a aquells que detesten els musicals (que no són pocs). Conec molt poca gent que no es mogui -com pot- al ritme del Grease Lightning o el “You’re the one that I want”,  més conegut popularment com “agatxuuuu aiguantuplaying”. I és que "Grease" és segurament la pel·lícula amb què els ciutadans del sud d’Europa nascuts entre els 60 i els 80 més han contribuït a destruir la llengua de Shakespeare.

Sandy Olsson i Danny Zuko són, amb tota probabilitat i sense ser una experta en cinema, dos dels papers més icònics que han interpretat en les seves carreres Olivia Newton John i John Travolta. I tot i que la nostra adolescència no ha tingut res a veure amb la que ens descriu "Grease", inevitablement ens emmirallem en els estereotips que retrata. O no has volgut mai anar a un autocinema (el Jambo ja ens ho ha permès), llançar (amb permís) un pastís a la cara a un professor, construir un descapotable i anar a un institut com el Rydell? Per cert, sabies que existeix de veritat i es troba a Venice, Los Angeles? Diuen els que hi han anat fa poc que es conserva exactament igual.

"Grease" va ser la pel·lícula que més diners va recaptar el 1978, l’any de la seva estrena. Va catapultar Travolta a estrella de Hollywood (havia estrenat "Saturday Night Fever" l’any anterior), va ser nominada a la millor cançó original pel “Hopelessly devoted to you” i es va convertir en una cinta de culte.

En definitiva, tant si la veiem des de l’admiració, la nostàlgia o la paròdia, "Grease" és una pel·lícula que ens ha marcat. Ens sabem diàlegs, les escenes i totes les cançons. Fins i tot el “dientes, dientes limpios” que canta Jan a la festa de les Pink Ladies de Rizzo. Confessa que tu també l’has cantat alguna vegada mentre et rentaves les dents (hi ha qui fins i tot ho ha pujat a YouTube).

Tant ens ha marcat que quan algú diu que no l’ha vist -en veu baixa i dissimulant- ens sembla pràcticament impossible. Ara, però, no tindrà excusa perquè tenim edició 40 aniversari i amb petó inèdit entre John Travolta i Olivia Newton John.

Un article de Yasmina Canedo, gestora de continguts web i xarxes socials a RTVA.

 

Fotografia de portada: Classic Film (llicència Creative Commons)

Comparteix:

34.204.193.85