Nadal saludable, és possible?

Nadal saludable, és possible?

Falten pocs dies per les festes de Nadal i sempre pensem en el mateix: quin tip de menjar que ens farem! Sí que és cert que aquests dies aprofitem per fer/consumir plats més elaborats i els hem de gaudir, però podem controlar les quantitats. Els assaborirem igualment i després ens sentirem millor! Si us demaneu què podeu fer per passar unes bones festes sense patir per les digestions, aquí us deixo uns petits consells per a aquests dies:

  1. Ser conscients a l’hora d’escollir el que mengem: abans de deixar-nos portar per tot el que hi pot haver a taula, posem en un plat el que consumirem en comptes d’anar picant. És més fàcil per controlar les quantitats.
  2. Consumir vegetals a cada àpat: penseu en fer preparacions originals i divertides com ara amanides amb cítrics, cremes de verdures servides en vasos diferents, patés vegetals...
  3. Fer exercici. Ens ajudarà a sentir-nos més lleugers i no ens sentirem tan pesats.
  4. Dormir bé. Les hores de son són imprescindibles per regenerar el cos.
  5. Gaudir de la família i dels amics: són dates de retrobament, aprofitem aquests moments per estar junts.

I aquí teniu uns aliments que us seran molt útils:

  • Umeboshi: és una varietat de pruna àcida i salada que té la capacitat d’ajudar a fer la digestió, estimula el funcionament hepàtic, redueix la fatiga, ajuda a equilibrar els desordres intestinals.Es pot consumir l’equivalent a un cigró abans dels àpats principals.
  • Gingebre: aquesta arrel és ben coneguda i té la capacitat de facilitar els processos digestius i preveu les nàusees, entre altres. Poseu-vos un tros al brou de Nadal i si us trobeu pesats després dels àpats, feu-vos una infusió!
  • Miso: és una pasta de soja fermentada que té la capacitat de depurar l’organisme, ajuda a eliminar toxines, regula la flora intestinal, alcalinitza l’organisme.Es pot prendre com un consomé d’aperitiu i així preparem el cos a fer una digestió millor. No s’ha de fer bullir ja que es perdrien les seves propietats. La quantitat a consumir és d’una cullerada de postres per persona i per bol de brou. No cal salar aquest brou ja que el miso és molt salat!
  • Pickles: són verdures fermentades amb sal. Durant el procés de fermentació es creen bacteris beneficiosos que ajuden a regenerar la flora intestinal i faciliten la digestió. Poseu-ne una petita quantitat en els àpats principals!
  • Kuzu: és l’arrel de la planta Pueraria lobata i és un gran remei per a tots els problemes digestius, especialment per a fetges sobrecarregats i budells debilitats.Si sentiu que us heu passat, penseu a fer un brou vegetal amb kuzu. Agafeu-ne una cullerada de postres i poseu-lo en un vas amb una mica d’aigua a temperatura ambient, dissolent-lo bé. A part poseu a escalfar un vas de brou vegetal i quan arrenqui el bull, afegiu-lo ràpidament al kuzu dissolt. Remeneu ràpidament fins que es torni translúcid i ja el teniu a punt.

Espero que tots aquets consells us ajudin a passar unes bones festes!

Si ho necessiteu o teniu dubtes, demaneu consell a un professional.

I una recepta extra!

I per acabar, us deixo una recepta per fer uns bombons de plàtan i xocolata. Són molt ràpids de fer i estan boníssims!

INGREDIENTS:

La quantitat variarà en funció del nombre de bombonets que es vulguin preparar.

  • Plàtans
  • Xocolata negra (mínim 74%)
  • Canyella en pols
  • Espècies al gust (vainilla en pols, gingebre, pell de cítrics, flor de sal...)

PREPARACIÓ:

  • Peleu i talleu els plàtans a rodanxes d’un centímetre aproximadament.
  • Congeleu-los en una superfície plana mínim 24h abans de fer la preparació.
  • Quan els plàtans estiguin congelats, heu de fondre al bany maria la xocolata amb les espècies.
  • Banyeu cada rodanxa de plàtan en la xocolata.
  • Poseu a sobre d’una safata. La xocolata s’endurirà ràpidament.

Es pot consumir al moment o tornar a guardar al congelador fins al moment de consumir.

No es conserven gaire, ja que us els menjareu ràpidament!

Salut, bons aliments i bones festes!

Un article de Pili Borra, naturòpata especialitzada en nutrició 

Fotografia de portada : Pixabay (llicència Creative Commons)

Comparteix: