Nens i xarxes socials: estan els menors sobreexposats?

Nens i xarxes socials: estan els menors sobreexposats?

Les darreres hores la sobreexposició dels nens a les xarxes socials s'ha tornat a posar sobre la taula arran d'una anàlisi de la UOC basada en un estudi de l’empresa de seguretat informàtica AVG en 10 països que constata que més del 80% dels nadons tenen presència a les xarxes abans dels sis mesos. Obrim un meló interessant i un debat que, si tens canalla a prop, és possible que ja hagis tingut en més d’una ocasió. S’han de penjar fotos de nens petits a les xarxes socials? Estem posant les criatures en risc?

Sento arguments de tot tipus cada dia al meu voltant. Des d’aquells que pensen que no passa res, que no té res de dolent i que, ben al contrari, és meravellós compartir la felicitat familiar amb el món. Fins a d’altres que opten per no pujar cap foto dels seus fills i fins i tot pensen que s’hauria de prohibir. I és que hi ha casos de nens que no saben parlar i ja tenen un perfil a les xarxes.

Els experts fa temps que es manifesten en contra i alerten d’aquesta sobreexposició que ja té nom i tot: “sharenting”, la combinació de “share” (compartir) i “parenting” (paternitat). Davant -de moment- d’una manca de regulació al respecte recomanen no sobreexposar els nens a les xarxes socials adduint diversos motius.

En primer lloc ens alerten que en el moment que pengem les nostres fotos a les xarxes socials les estem cedint a aquestes empreses. Recordem que exdirectius de Facebook han criticat diverses vegades la política de la companyia en la gestió de la privacitat.

En segon lloc, ens plantegem a mans de qui poden arribar aquestes fotos? No importa si el perfil és privat perquè amics i coneguts poden seguir compartint o distribuint les fotografies que poden acabar convertint-se en material pornogràfic.

I, en tercer lloc i no menys important, algunes qüestions per reflexionar:  Pensem en quines conseqüències tenen per aquests nens sobreexposar-los a les xarxes? Què pensaran quan siguin més grans o com els afectarà en la seva autoestima, vida social o laboral? Tenim dret a publicar la vida d’una altra persona sense el seu consentiment i a fer el que vulguem amb la imatge dels nostres fills? Què passa amb la seva privacitat? Ho faríem amb algú altre? I per què ho fem amb les persones que més estimem? Què ens suposa penjar una fotografia dels nostres nens?

Alguns especialistes, com el director de l’Institut Psicològic Desconnecta, Marc Masip, han assegurat les darreres hores en un programa radiofònic català arran d’aquest estudi que els pares no són conscients dels perjudicis que poden tenir pels seus fills i del que significa la petjada digital. Afirma que més enllà de la seguretat, quan aquest nen sigui gran i tingui criteri propi ens podrà recriminar per què vam publicar fotos seves sense el seu consentiment.

Un cas que va tenir molt de ressò va ser el de l’actriu Gwyneth Paltrow, que va publicar una foto de la seva filla de 14 anys a Instagram i la mateixa nena va renyar la mare per haver-ho fet.

En aquest sentit també és important tenir en compte que és necessari educar els nens des de ben petits en l’ús de les tecnologies. Que siguin nadius digitals significarà que tècnicament es mouran millor que nosaltres en la utilització dels aparells, però no vol dir que tinguin les eines suficients per saber què poden i què no poden fer amb ells. Això depèn de nosaltres. Conèixer els riscos i saber explicar-los amb el nostre exemple perquè ells sempre ens observen. Com podrem demanar-los després que siguin responsables amb el que publiquen si la seva vida ja és pública des d’abans de néixer?

Un article de Yasmina Canedo, gestora de continguts web i xarxes socials a RTVA.

Comparteix: