Els carquinyolis són unes pastes dolces i seques, habituals d'Andorra, Catalunya, Balears, País Valencià, Aragó, Aquitània, Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló, Provença, Sicília i Toscana, on s’anomenen “cantuccini”. A cada zona tenen les seves particularitats i variants, com els tatis de xocolata de Menorca o el carquinyols ben prims occitans.
Aquí presentem la versió més senzilla per fer a casa.
Ingredients:
- 150g de farina
- 100g de sucre
- 100g d’ametalla crua amb pela
- 1 ou
- 1 llimona
- 1 cullerada petita de llevat en pols
Preparació:
- Posem les ametlles en aigua perquè agafin una mica d’humitat. D’aquesta manera aguantaran millor la cocció del forn.
- Mentrestant, barregem el sucre amb l’ou fins que es desfaci.
- Hi afegim una mica de ratlladura de la corfa de la llimona, sense arribar a la part blanca, que és amarga. Podem substituir la llimona per taronja o altres cítrics, una branca de canyella, unes llavors de vainilla o allò que més ens agradi.
- Hi afegim el llevat i la farina sense deixar de barrejar. Per no enganxar-nos les mans, ho podem fer amb una llengua pastissera. Ha de quedar com una massa molt enganxifosa.
- Eixuguem les ametlles i les barregem amb la massa.
- Cobrim una plata de forn amb paper antiadherent o un silpat.
- Ens mullem les mans i posem la massa en forma de xurro de 2-3 centímetres d’ample. No cal que quedi perfecte, amb el llevat creixerà i s’homogeneïtzarà.
- Coem al forn a 180ºC per dalt i per baix fins que tingui una textura de pa.
- Retirem la massa del forn i la tallem a llesques amb un ganivet de pa per fer els carquinyolis.
- Els repartim per la safata i els torrem uns 5 minuts més per cara o fins que agafim el punt que més ens agradi.
- Els deixem refredar i a gaudir-ne!
Una recepta de Xavier Ramon, tècnic en sistemes de telecomunicació i informàtica a RTVA