Recepta: Carquinyolis casolans

Recepta: Carquinyolis casolans

Els carquinyolis són unes pastes dolces i seques, habituals d'Andorra, Catalunya, Balears, País Valencià, Aragó, Aquitània, Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló, Provença, Sicília i Toscana, on s’anomenen “cantuccini”. A cada zona tenen les seves particularitats i variants, com els tatis de xocolata de Menorca o el carquinyols ben prims occitans.

Aquí presentem la versió més senzilla per fer a casa.

Ingredients:

  • 150g de farina
  • 100g de sucre
  • 100g d’ametalla crua amb pela
  • 1 ou
  • 1 llimona
  • 1 cullerada petita de llevat en pols

Preparació:

  1. Posem les ametlles en aigua perquè agafin una mica d’humitat. D’aquesta manera aguantaran millor la cocció del forn.
  2. Mentrestant, barregem el sucre amb l’ou fins que es desfaci.
  3. Hi afegim una mica de ratlladura de la corfa de la llimona, sense arribar a la part blanca, que és amarga. Podem substituir la llimona per taronja o altres cítrics, una branca de canyella, unes llavors de vainilla o allò que més ens agradi.
  4. Hi afegim el llevat i la farina sense deixar de barrejar. Per no enganxar-nos les mans, ho podem fer amb una llengua pastissera. Ha de quedar com una massa molt enganxifosa.
  5. Eixuguem les ametlles i les barregem amb la massa.
  6. Cobrim una plata de forn amb paper antiadherent o un silpat.
  7. Ens mullem les mans i posem la massa en forma de xurro de 2-3 centímetres d’ample. No cal que quedi perfecte, amb el llevat creixerà i s’homogeneïtzarà.
  8. Coem al forn a 180ºC per dalt i per baix fins que tingui una textura de pa.
  9. Retirem la massa del forn i la tallem a llesques amb un ganivet de pa per fer els carquinyolis.
  10. Els repartim per la safata i els torrem uns 5 minuts més per cara o fins que agafim el punt que més ens agradi.
  11. Els deixem refredar i a gaudir-ne!

 

 

Una recepta de Xavier Ramon, tècnic en sistemes de telecomunicació i informàtica a RTVA

Comparteix: