Veure-hi doble: què és i què ho causa?

Veure-hi doble: què és i què ho causa?

En condicions normals, la combinació dels dos ulls produeix una sola imatge. Si hi ha petites discrepàncies o variacions entre les imatges obtingudes per tots dos ulls, aquestes són eliminades pels mecanismes del cervell amb l’objectiu de veure una sola imatge.

El fet que puguem veure-hi correctament una sola imatge no només depèn del cervell, sinó de la correcta alineació dels globus oculars. Els ulls fan una sèrie de moviments, com ara convergència, divergència, desplaçaments laterals i verticals i de rotació que han de fer-se de forma simètrica.

Un funcionament correcte dels moviments oculars fa que no hi hagi visió doble i que puguem veure-hi en profunditat (visió estereoscòpica). Quan apareix un mal funcionament és quan hi pot haver la visió doble o diplopia, que dificulta la visió. 

Causes de la visió doble (o diplopia)

Veure-hi doble pot ser per un problema fisiològic o no fisiològic. En aquest últim cas parlarem de patologia, anomenada diplopia patològica, que pot produir una visió monocular o binocular i els objectes es veuran dobles.

La diplopia patològica pot estar causada majoritàriament per:

  • Estrabisme,
  • Malalties infeccioses,
  • Migranyes,
  • Despreniment de l’iris,
  • Esclerosi múltiple,
  • Queratocon,
  • Tumors cerebrals / oculars,
  • Presa de certs fàrmacs,
  • Diferència important de l’error refractiu entre els dos ulls (anisometropia),

Al contrari, la diplopia fisiològica es produeix únicament en visió binocular i l’objecte no es veurà doble. Es produeix en condicions normals, el seu origen no es patològic i es produeix en persones amb visió binocular perfecta que no necessiten tractament.

Voleu jugar?

Però com podem simular una visió doble fisiològica?

A diferència de la diplopia patològica, en la fisiològica l’objecte que es veu doble realment no és l’objecte que estem mirant. En la gran majoria de les situacions no som conscients de la presència de la visió doble fisiològica sinó que la notem quan en som conscients. Així doncs podem simular una visió doble tant de lluny com de prop, ja sigui a la consulta de l’oftalmòleg amb un senzill joc.

Visió doble de lluny:

Només cal fixar-se en un objecte de lluny amb els dos ulls. Fiquem un dit davant de la trajectòria de l’objecte que estem mirant. Sense moure’ns, en comptes de fixar l’objecte, mirarem fixament el nostre dit i veurem l’objecte doble.

Visió doble de prop:

Realitzarem el mateix procediment però al ficar el dit a l’alçada de la mirada, observarem l’objecte situat lluny i aquest cop veurem el dit doble.

Hi ha casos en els quals la visió doble no és un problema ocular i pot passar que l’oftalmòleg derivi el pacient al neuròleg perquè la causa es podria trobar al cervell.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic

Comparteix: