Reportatge: el Mundial a Andorra, un trial exigent i amb capacitat de transformació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Aquest cap de setmana Sant Julià de Lòria i Andorra tenen el privilegi d'acollir, un any més, el Mundial de trial GP. Centenars d'aficionats acudiran a les muntanyes lauredianes per seguir de prop les evolucions dels millors especialistes mundials. Abans una petita legió d'incondicionals molt experimentats preparen les 12 zones de competició.

No és una feina senzilla, el termòmetre supera els 30 graus i els pendents tres quarts del mateix. Hi ha 12 zones i a cada una es posen aproximadament un centenar d'estaques. La cinta i el ferro completen el material necessari per enllestir cada segment.

Josep Maria Arnabat porta des de l'any 1998 dissenyant les zones del Mundial. Explica que s'ha de deixar tot a punt "perquè dimecres la Federació Internacional ve a passar la revisió, valorar-les i veure si estan bé o malament, i si hi ha alguna correcció a fer per tenir temps de marge abans que les provin els pilots".

En el seu equip compta amb l'ajut de joves i d'altres que no ho són tant. Amb 78 anys l'Eduard Garcia continua al peu del canó.

Les condicions actuals a la muntanya i l'absència de precipitacions permetran fer un recorregut molt exigent. En una de les zones , indica Arnabat, "hi ha una pendent bastant forta amb una pedra considerable i el que fem és posar una corda per seguretat, de manera que si pel que sigui el pilot no pot arribar a dalt, el motxiller amb seguretat pot aguantar la moto".

La pedra, a la zona 7, serà un d'aquells punts on el públic quedarà bocabadat. Només s'ha fet una vegada al Mundial i aqull any només Fujinami va ser capaç de pujar-la. S'haurà de veure qui pot aquest 2021. Arnabat recorda que el pilot encara està en actiu i li tornaran a marcar la pedra, "a veure si se'n recorda".

Hi haurà altres pedres similars a les zones 8 i 10. Explica que mai dissenya zones que siguin igual que l'any anterior: "Hem de buscar nous llocs, pedres noves o que fa 10 anys que no fem", de manera que les zones sempre "són totalment diferents". Així, afegeix, els equips "sempre surten contents".

Qui no es vulgui perdre el recorregut d'aquest 2021 té una cita ineludible aquest cap de setmana a Sant Julià de Lòria.

Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Jordi Seabra

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.