La història de l'exgimnasta Melitina Staniouta, l'altra cara del conflicte bèl·lic a Ucraïna

www.andorradifusio.ad

L'esport pot ser una via d'escapament per a problemes, situacions difícils i, fins i tot, conflictes bèl·lics. Aquest és el cas de l'exgimnasta bielorussa Melitina Staniuta, una estrella de la rítmica els darrers anys, sense residència fixa des de l'esclat la guerra a Ucraïna. Ha vingut a fer una classe magistral aquests dies a Sant Julià de Lòria.

Melitina Staniouta va acumular més de 24 metalls en Europeus i Mundials durant la seva carrera de gimnasta, tota una eminència que ha vist com la seva vida feia un gir copernicà els últims mesos. 

Un text a les xarxes socials sobre la situació de protestes i violència al seu país, Bielorússia, va fer que perdés la feina a la televisió ara fa un any. Des d'allà va marxar a Ucraïna, on va passar els darrers mesos fins a l'esclat de la guerra. Ella es trobava a Barcelona al febrer i des de llavors no ha pogut tornar-hi.

L'exgimnasta, lamenta la situació que està vivint. "Aixeco la veu contra la dictadura, la violència i la guerra, però encara tinc passaport bielorús i se m'ha jutjat per la nacionalitat. No tinc tots els drets dels ucraïnesos, però el meu cor està amb ells."

La gimnàstica ha estat la seva via d'escapament per oblidar l'horror del que està passant a Ucraïna.

"Gràcies a les meves habilitats, la meva experiència en la gimnàstica i d'entrenadora, així com les xarxes socials i els organitzadors m'han ajudat a distreure'm de les males notícies, ja que he deixat enrere molts amics enrere a Kíiv, Ucraïna, Odessa i això m'ajuda."
Melitina Staniouta, exgimnasta

Una d'aquestes oportunitats va arribar des de Sant Julià de Lòria, on la direcció tècnica del club de gimnàstica rítmica no va dubtar un instant a organitzar una classe magistral. L'exatleta pensa que l'activitat ha pogut ser una font d'inspiració per a les noies.  "Espero que d'aquesta petita classe magistral obtinguin bons records i habilitats que puguin utilitzar en el futur."

Unes quaranta gimnastes van gaudir de les ensenyances d'una de les estrelles d'aquest esport dels darrers anys. Una història que permet veure l'altra cara del conflicte per a milers de russos i bielorussos en contra de la política adoptada pels seus dirigents.

Informa: Joel Romero
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

El segon Premi Àlex Lliteras incorpora un accèssit de 1.000 euros per fomentar la participació La mort d'un ciclista espanyol commociona la Titan Desert